Hoe eten we met de seizoenen mee? Kindervoedingsdeskundige geeft advies
Merel is zelf moeder van twee jongens én ze is kindervoedingsdeskundige. Ze weet ons dan ook alles te vertellen over voedzaam, makkelijk en lekker eten met kinderen. Elke week beantwoordt ze een lezersvraag op J/M Ouders. Over alles wat met eten en kinderen te maken heeft. Deze week geeft ze advies over eten met het seizoen mee.
De lezersvraag: “Binnen ons gezin leven we graag met de seizoenen. Zo maken we elke maand een nieuwe thematafel, die nu bijvoorbeeld helemaal in het teken van de herfst staat. Ook wat betreft ons eten willen we graag met de seizoenen mee eten. In de lente en zomer is dat niet zo’n probleem, want onze drie kinderen zijn gek op zomers fruit en groentes als courgette, komkommer, paprika en zelfs radijs. Nu we over zijn gegaan naar de herfst, willen mijn man en ik graag meer herfstgroenten verwerken in de avondgerechten. Denk aan paddestoelen, boerenkool en pompoen.
Helaas zijn dat producten die er minder goed in gaan bij onze kinderen. We merken voor het avondeten al veel weerstand en soms eten ze dus helemaal niets. Hierdoor maken we maar weer dezelfde gerechten als voorheen, zonder seizoensgroenten dus. Heb je tips om dit op een andere manier aan te pakken?”
Het advies van kindervoedingsdeskundige Merel
Merel kindervoedingsdeskundige ‘Voor de kleine eters’: “Een mooi startpunt zou zijn om het gesprek aan te gaan met je kinderen. Leg uit waarom er geen aardbeien groeien in de winter en pompoenen er vooral in de herfst zijn. Zoek daarna samen op welke groenten en fruit bij het huidige seizoen horen. Welke kennen ze al en welke zijn nieuw voor ze? Welke vinden ze al lekker en wat ziet er interessant uit om te proberen? Maak een lijstje met een aantal oude bekenden en een aantal nieuwe producten die zij – of jullie als ouders – zouden willen proberen en ga op ontdekkingsreis op de markt of in de supermarkt.
Andere producten, betekent vaak ook andere gerechten, en dat kan het superspannend maken voor kinderen. Kijk eens of je een zomeringrediënt in een gerecht zou kunnen vervangen door een herfstingrediënt. Bijvoorbeeld: in plaats van courgette in de lasagne, zou je eens pompoen kunnen proberen. Zo voer je in kleine stapjes een verandering door. En vergeet die oude favorieten van vorig jaar niet: vaak hebben we in de zomer bijvoorbeeld minder trek in een warme kom soep, maar nu het weer kouder wordt, is dat juist heerlijk. Wedden dat je kids ook blij worden van zo’n terugkerende favoriet?”
Wat is jouw favoriete tip om kinderen enthousiast te maken over nieuw eten?
Iedereen proeft op zijn eigen manier, en dat geldt zeker voor kinderen. Sommigen vinden nieuwe smaken fijner als ze verstopt zitten in een gerecht, terwijl anderen juist enthousiast worden van het ontdekken van nieuwe dingen door te kijken, voelen en apart te proeven. Serveer bijvoorbeeld eens knapperige wortel- of pastinaakfrietjes met een lekkere dip, of bak wat paddenstoelen die ze los kunnen eten naast de maaltijd.
Een van mijn favoriete tips om kinderen enthousiast te maken voor (nieuw) eten is om ze mee te laten helpen in de keuken. Afhankelijk van de leeftijd kunnen ze helpen met wassen, snijden, roeren of mixen. Door kinderen actief mee te laten doen, worden ze vaak nieuwsgieriger om uiteindelijk ook een hapje te nemen van wat ze zelf hebben gemaakt.
Bij ‘proeven’ hoort ook kijken en ruiken
En als laatste een heel belangrijke tip: zorg voor zo min mogelijk druk en stress aan tafel. Wil je kind vandaag echt niet proeven? Geen probleem: alleen al kijken en ruiken is een mooie eerste stap. Geef op het bord ook altijd iets wat ze al kennen en sowieso lekker vinden, dat voelt veilig voor je kinderen. Elk stapje dat ze dan nemen richting het proeven en eten van iets nieuws is dan mooi meegenomen.”
Merel werkt als kindervoedingsdeskundige, een consult boeken kan via haar website.
‘Wegwijs in de voedingsjungle’: zó help je kinderen gezonder te eten