Kindertelefoon twee keer zo vaak gebeld over online grensoverschrijdend gedrag
De Kindertelefoon biedt kinderen dagelijks de mogelijkheid om gratis en anoniem hun verhaal te doen of vragen te stellen. Sinds de coronapandemie is er bij de Kindertelefoon een opvallende ontwikkeling gaande. In de afgelopen twee jaar heeft de Kindertelefoon namelijk vaker vragen ontvangen van kinderen over ongewenst seksueel gedrag online.
Medewerkers bij de Kindertelefoon worden namelijk twee keer zo vaak gebeld over grensoverschrijdend gedrag.
De Kindertelefoon wordt vaker gebeld
Tijdens de lockdowns verdubbelde het aantal telefoon- en chatgesprekken over sexting, het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s en video’s via internet, meldt de organisatie. Dat meldt het ANP.
Medewerkers bij de Kindertelefoon voerden tijdens de lockdowns ook ongeveer de helft meer telefoon- en chatgesprekken over chantage met (naakt)foto’s en video’s dan in 2019. Gemiddeld benaderen zes kinderen per dag nu de Kindertelefoon met vragen hierover.
Directeur Roline de Wilde zegt dat kinderen vaak zichzelf ten onrechte de schuld geven als het fout gaat. “Er is op dit onderwerp veel angst en schaamte”, zegt ze.
“Iets wat begint als een onschuldige flirt op social media kan eindigen in dreiging en chantage. Het merendeel van de kinderen durft het niet met ouders te bespreken en is bang dat ze erachter komen.”
Voor kinderen is het daarom belangrijk om te weten dat ze bij hun ouders terechtkunnen, benadrukt de Kindertelefoon. Ook is het volgens de hulplijn goed om te praten over respectvol omgaan met foto’s van iemand anders. “Want de verspreiders zijn verantwoordelijk, niet de slachtoffers.”
Dat de Kindertelefoon nu met deze cijfers komt, heeft te maken met de start van de zogenoemde Week van de Lentekriebels op veel scholen. Kinderen leren in die week over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. Het thema is dit jaar ‘Je lijf is van jou’.
Ongewenste naaktfoto’s: kwart van basisschoolleerlingen heeft te maken met online shaming