6 tips om je kinderen veerkrachtiger te maken
Veerkracht is iets wat we allemaal bezitten, de een wat meer of minder dan de ander. Ook kinderen zijn veerkrachtig, wat betekent dat ze kunnen herstellen van bijvoorbeeld een verdrietige gebeurtenis, maar ook dat ze goed kunnen omgaan met veranderingen en aanpassingsvermogen hebben.
Je kan je kind helpen om veerkrachtiger te worden, wat belangrijk is in de grotemensenwereld, omdat iedereen nou eenmaal te maken krijgt met tegenslagen in zijn leven. Het geeft dan een fijn gevoel dat je weet dat je kind zo’n situatie aankan.
Je kinderen veerkrachtiger maken
Deze tips helpen je.
1. Fouten maken is goed
Want, van je fouten leer je. Laat dit ook zien aan je kind door zelf excuses aan te bieden wanneer jij een fout hebt gemaakt. En heeft je kind bijvoorbeeld een toets niet gehaald? Baal dan met hem mee, kijk er samen naar of praat erover en bedenk een oplossing over hoe hij het een volgende keer wel kan halen.
2. Neem je kind serieus
Dat zijn tekening gekreukt is, kan voor jou misschien niet een heel groot probleem zijn, maar voor je kind wel. Waarschijnlijk had hij op school zo zijn best erop gedaan, dat hij het heel erg vindt dat de tekening nu gekreukeld is. Neem die gevoelens serieus. Laat hem weten dat je het heel erg vindt voor hem en bedenk samen een oplossing zodat de tekening volgende keer netjes mee naar huis komt.
3. Het goede voorbeeld geven
Hoe jij omgaat met vervelende situaties bepaalt voor een groot deel hoe je kind hier (later) mee om zal gaan. Geef daarom altijd het goede voorbeeld. En, kinderen zijn dus best al veerkrachtig, dus leg gewoon in makkelijke taal uit wat het probleem is, hoe jij je daarbij voelt en hoe je ermee omgaat.
4. Breng het positief
Als je kind zegt ‘dit lukt me niet’, maak het dan positiever door te zeggen ‘het lukt je nog niet’. Help je kind en stimuleer het op deze manier om het nog eens te proberen. Vraag hem ook eens wat juist wel gelukt is. Deze groei mindset helpt je kind veerkrachtiger om te gaan met lastige situaties.
5. Lekker bewegen
Bewegen helpt je sneller te herstellen van stress en dat is bij kinderen net zo. Ook vergroot het hun concentratievermogen en hebben kinderen die vaak en veel bewegen minder last van angsten. Dus hup, naar buiten en lekker laten rennen die kids!
6. Tijd samen met je kind
Maak tijd vrij (een badmoment, samen eten, even naar de dierentuin) voor elk kind, voor een-op-een tijd met jou. Deze momenten zijn belangrijk voor je kind, omdat hij of zij dan even alle aandacht heeft. Het maakt jullie band sterker en dat zorgt er weer voor dat je kind weet dat hij altijd op jou terug kan vallen in bepaalde situaties.