Kinderen krijgen steeds vaker snus aangeboden: ‘Eén zakje staat gelijk aan 20 sigaretten’
Naast alcohol of drugs dreigt is er nu een ander gevaarlijk en verslavend middel in omloop; snus. Kinderen krijgen namelijk steeds vaker snus aangeboden, zelfs al op jonge leeftijd en dat kan gevaarlijk zijn. Maar wat is dit goedje eigenlijk? En waarom is het zo gevaarlijk?
Snus. Je hebt er wellicht weleens van gehoord. Het poederachtige goedje wordt in tinnen ronde blikjes verkocht en komt steeds vaker in kinderhanden terecht. De politie waarschuwt ouders daarom nu voor de gevaren van snus en legt uit waarom het zo gevaarlijk is.
Snus is extreem verslavend
Snus wordt voornamelijk geproduceerd in Noorwegen en Zweden en bestaat uit gestoomd tabak, gemengd met zout, natriumcarbonaat en aroma’s. Het poeder wordt vervolgens in ronde tinnen blikjes gedaan, wat er op het eerste gezicht heel vrolijk uit ziet. Daarbij ruikt het spul nog eens heerlijk, waardoor het voor kinderen bijna als snoepgoed wordt gezien.
Schijn bedriegt, want snus heeft helemaal niets te maken met snoepgoed. Gebruikers stoppen het spul onder hun bovenlip waardoor het direct wordt opgenomen in hun bloedbaan. Politie Amsterdam legt uit hoe verslavend het spul is daardoor is: “We zien dat snus erg verslavend is, want na het gebruik van drie zakjes kun je al verslaafd raken. Als we een vergelijking gaan maken tussen de zakjes snus en een sigaret, dan moet je je voorstellen dat één zakje dezelfde hoeveelheid nicotine bevat als twintig sigaretten tegelijkertijd oproken.”
Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut liet eerder aan NU.nl weten dat deze verslaving bij jonge kinderen ernstige gevolgen kan hebben: “Het verstoort verbindingen in de hersenen die niet op een later moment opnieuw aangelegd kunnen worden. Ook kan het leiden tot problemen met de cognitieve functie van onze hersenen, zoals het geheugen.”
Jonge kinderen worden benaderd
De politie legt uit dat jonge kinderen op het schoolplein benaderd worden om te gebruiken. Criminelen zien in kinderen potentiële slachtoffers waar zij met een gericht doel op af gaan. Zij willen graag kinderen verslaafd maken. Vervolgens komen kinderen in geldnood omdat ze het spul niet kunnen betalen, en worden ze ingezet om te dealen. Op deze manier wordt je dus langzaam de criminaliteit ingetrokken.
Zowel op Snapchat als Telegram zijn dealers actief die vaak minderjarig zijn. “Het is voor veel van deze jonge verkopers een aantrekkelijke bijbaan, omdat het meer oplevert dan bijverdienen in een supermarkt” aldus Croes aan Nu.nl.