Maken jouw kinderen vaak ruzie? Dat blijkt goed te zijn voor hun ontwikkeling
Ruziënde kinderen; je kunt er soms knettergek van worden. Het liefst plak jij je kinderen achter het behang wanneer ze voor de derde keer op een dag ruzie maken om de afstandbediening. Toch kunnen die ruzies ook een positief effect hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruzie tussen broers en zussen goed kan zijn voor hun ontwikkeling.
Er lijkt soms geen eind aan te komen: de ruzies tussen jouw kinderen. Het gekibbel over het speelgoed, de onderlinge pesterijen en de eeuwige strijd over de iPad; het kan behoorlijk vermoeiend zijn. Toch zul je je kinderen moeten prijzen om hun geruzie. Al die uren bekvechten kan namelijk goed zijn voor hun emotionele en mentale gezondheid.
Ruzie tussen broers en zussen kan positief effect hebben
Het kan soms behoorlijk moeilijk zijn om het onderscheid te maken tussen een scheidsrechter en opvoeder. Is het beter om in te grijpen, of moet je ze het niet zelf laten uitvechten? En waar trek je de grens wanneer je kinderen het wel heel bont maken?
Volgens een aantal wetenschappelijke onderzoeken kan het ruzie maken tussen broers en zussen in ieder geval niet zo’n kwaad. Sterker nog: het bekvechten kan juist een aantal positieve effecten hebben.
Toddlers Up
Het onderzoek, genaamd Toddlers Up, kwam met opvallende resultaten. Gedurende vijf jaar hebben onderzoekers 140 kinderen bestudeerd. Deze kinderen waren allemaal in de leeftijd van twee tot zes jaar. De wetenschappers waren vooral gefocust op de cognitieve en sociale ontwikkeling van de kinderen.
Gedurende vijf jaar zijn er uitgebreide video-opnames gemaakt van de jongens en meisjes. Er werd gekeken hoe deze kinderen reageerden op mensen in hun omgeving zoals hun familie-leden, vrienden en vreemden op straat. Er werden testjes afgenomen en interviews gehouden waarbij taalgebruik, planningsvaardigheden, geheugen en zelfbeheersing getest werden.
Sociale ontwikkeling
Wat bleek? Het hebben van broers en zussen heeft volgens deze wetenschappers een positieve bijdrage aan de sociale ontwikkeling; ook als de relatie tussen broers en zussen negatief is. Daarbij wordt er een belangrijke sidenote toegevoegd. Wanneer er kleine ruzietjes zijn tussen broers en zussen, kan dit een positieve bijdrage hebben. Wanneer het echter gaat om grote conflicten, zal dit juist een negatief effect hebben.
Onze conclusie: het geruzie om die afstandbediening of favoriete speelgoed kan geen kwaad. Gaat het echter om een groot conflict? Dan zal het verstandig zijn om even in te grijpen.
Mijn kinderen maken alleen maar ruzie, wat moet ik doen? Gezins- en relatietherapeut geeft advies