Schokkend: miljoenen kinderen nog steeds niet naar school door corona
Twee jaar na het inslaan van de coronapandemie gaan 405 miljoen kinderen nog steeds niet naar school vanwege corona. Dat blijkt uit een nieuw rappport van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.
In 23 landen, goed voor zo’n 405 miljoen kinderen, zijn de scholen nog steeds niet volledig heropend en krijgen leerlingen dus geen volledigonderwijsprogramma. Ook spelen er andere reden waardoor kinderen niet terugkeren naar school.
Risico op uitbuiting
Dat zijn alarmerende cijfers. “Kinderen die geen onderwijs krijgen behoren tot de meest kwetsbare en gemarginaliseerde kinderen in de samenleving. Deze kinderen hebben de minste kans om te leren lezen, schrijven en tekenen. Bovendien zijn ze afgesneden van het vangnet dat veel scholen in lage- en middeninkomenslanden bieden, waardoor ze een verhoogd risico lopen op uitbuiting en een leven in armoede”, aldus UNICEF.
Ieder kind heeft recht op onderwijs
“Als kinderen niet rechtstreeks met hun leraren en leeftijdsgenoten kunnen communiceren, lijdt hun leerproces daaronder. Als ze helemaal niet in staat zijn om met hun leraren en leeftijdsgenoten om te gaan, kan hun leerverlies permanent worden,” zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. “Daarbij zien we een toenemende ongelijkheid in leren: welk kind wel toegang heeft tot school en welk kind niet. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling, want ieder kind heeft recht op onderwijs.”
Niet meer terug naar school
Het rapport waarop de organisatie zich baseert, Are children really learning?, laat ook zien dat kinderen vaak helemaal niet meer terugkomen als scholen weer opengaan.
Zo keerde in Liberia 43 procent van de leerlingen in het openbaar onderwijs niet terug toen de scholen in december 2020 weer werden hervat. Het aantal niet-schoolgaande kinderen in Zuid-Afrika verdrievoudigde van 250.000 naar 750.000 leerlingen tussen maart 2020 en juli 2021. In Oeganda meldde zo’n 1 op de 10 scholieren zich begin dit jaar niet meer op school na twee jaar sluiting. In Malawi steeg de uitval onder meisjes in het secundair onderwijs fors: tussen 2020 en 2021 van 6,4 procent naar 9,5 procent. En in Kenia bleek dat 16 procent van de meisjes en 8 procent van de jongens afwezig bleef na de heropening van scholen.
Er zijn verschillende redenen waarom kinderen niet meer terugkeren naar school. Veel ouders kunnen het schoolgeld vanwege de coronacrisis niet betalen. Veel jongens zijn aan het werk gegaan en willen dat blijven doen en veel meisjes zijn in verwachting geraakt.
De dupe
“Al voor de coronapandemie werden de meeste gemarginaliseerde kinderen achtergesteld. Nu de pandemie zijn derde jaar ingaat, mag deze situatie niet verslechteren. We moeten kinderen terug de klas in krijgen, beoordelen waar ze staan in hun leerproces, hun leerachterstanden herstellen en ervoor zorgen dat leraren de leermiddelen krijgen die ze nodig hebben. Kinderen mogen niet nog meer de dupe worden van deze onderwijscrisis,” aldus Laszlo.
Ook in Nederland worden de gevolgen van schoolsluitingen vanwege lockdowns steeds duidelijker. Er is zelfs een pleidooi om leerlingen te laten doorstromen naar hoger onderwijs zónder diploma.