Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Mentale gezondheid 2 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Kinderen met autisme herkennen de mimiek van mama, blijkt uit onderzoek

Je fronst dus je bent boos of gefrustreerd. En je glimlacht dus je bent blij of tevreden. Voor kinderen met autisme is het niet even vanzelfsprekend om de gezichtsuitdrukkingen van een ander te koppelen aan een emotie. Maar daar blijkt wel een uitzondering op te bestaan, namelijk de mimiek van hun eigen moeder.

Autisme en gezichtsuitdrukkingen herkennen

Uit onderzoek van de Florida Atlantic University blijkt dat kinderen met autisme de gezichtsuitdrukkingen van hun moeder goed kunnen interpreteren. Dit blijkt zelfs te lukken als een kind met autisme doorgaans meer moeite heeft om de gezichtsuitdrukking van anderen goed te interpreteren. Moeder is dus een fijne uitzondering. Dat bevestigt ook een van de onderzoeksleiders, Nathanial Shanok. Volgens het onderzoek zouden kinderen met autisme en kinderen zonder autisme beiden net zo goed de gezichtsuitdrukkingen van hun moeder kunnen duiden.

Het onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers vijf gezichtsuitdrukkingen: boos, bang, blij, neutraal en verdrietig. Vervolgens werd gekeken naar hoe de kinderen op deze gezichtsuitdrukkingen reageerden. Wat bleek? Kinderen zonder autisme konden de negatieve emoties bij vreemden beter interpreteren dan kinderen met autisme.

Maar ze kwamen ook tot een bijzondere ontdekking. De kinderen met autisme konden dezelfde uitdrukkingen wél herkennen bij hun moeders, zelfs even goed als kinderen zonder autisme. De resultaten van het onderzoek geven volgens de wetenschappers nieuwe informatie die kan helpen ontdekken waarom deze herkenning wel bij de moeders mogelijk is.

Verder onderzoek nodig naar kinderen met autisme

Shanok vermoedt dat dit komt doordat de kinderen de ogen van hun moeder beter kunnen volgen dan de ogen van vreemden. Volgens de onderzoekers zijn de emoties voor de kinderen moeilijker waar te nemen als het gaat om complexe of negatieve gezichtsuitdrukkingen. Bovendien zou ook een desinteresse in de negatieve emoties van een ander een verklaring kunnen zijn. Uit verder onderzoek moet er meer duidelijk worden over het verband tussen autisme en mimiek begrijpen. Daaruit moet blijken of de kinderen dan ook de gezichtsuitdrukkingen van andere familieleden en naasten kunnen begrijpen.

Voor nu is het toch in ieder geval een prachtige gedachte dat de emotie van moeder af te lezen zijn.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothering

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.