Redactie
Redactie School 15 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom kinderen anno nu nog steeds goed moeten leren schrijven

Leren schrijven lijkt voor de moderne mens inderdaad behoorlijk uit de tijd. Maar is dat zo? Is schrijven in het dagelijks leven niet meer nodig? Zouden kinderen niet beter kunnen leren snel typen in plaats van schrijven in schrijfschriftjes met krulletters?

Het belang van goed schrijfonderwijs op de basisschool

Het is heel logisch dat je je dit afvraagt, want het is nu eenmaal een feit dat er steeds meer met de computer en steeds minder met pen wordt geschreven. Toch wil ik graag pleiten voor goed schrijfonderwijs op de basisschool.

Het belang van de schrijfbeweging zelf maken

Kinderen leren in groep drie lezen. De ondersteunende oefeningen zijn het schrijven van de gelezen woordjes in een schrift. De kinderen hakken en plakken, en vormen met de geleerde letters een nieuw woord. Natuurlijk gebeurt dit alles in schriftjes met plaatjes en op deze manier ziet een kind een woord en vervolgens gaat dit kind uit groep drie dat woord ook zelf schrijven. De beweging die de letter veroorzaakt in je arm, pols en hand maakt dat een kind zich de letters eigen maakt en onthoudt. Een toetsenbord kan dit proces simpelweg niet vervangen.

De fijne motoriek

Wanneer je kind vervolgens in groep vier en vijf komt, blijft de fijn motorische ontwikkeling van groot belang; een kind in groep drie maakt in het begin nog grove grote bewegingen (en letters), naarmate het kind ouder wordt ontwikkelt de fijne motoriek zich steeds meer. Het meest duidelijk is dit tijdens het schrijfonderwijs. Letters worden kleiner, er komen minder hulplijntjes en het handschrift ontwikkelt zich langzaam tot een gelijkmatig, goed leesbaar schrift.

Leren typen versus leren schrijven

Waarom kunnen we deze ontwikkeling niet vervangen door snel-typlessen op de computer? Een kind dat leert typen met tien vingers maakt met zijn handen compleet andere bewegingen dan een kind dat leert schrijven. Het zijn eigenlijk twee totaal verschillende vaardigheden.

Door te leren schrijven ontwikkelt een kind een fijne soepele motoriek vanuit de vingers en de pols die heel vaak van pas zal komen. Denk maar aan: jezelf uit- en aankleden, strikken, knoopjes openen en sluiten, tanden poetsen, een instrument bespelen, mes en vork hanteren, tekenen, kleuren, bouwen: te veel om op te noemen. Typen is vele malen statischer.

Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind

Met leren schrijven ontwikkelt een kind dus veel meer dan alleen de motoriek om met je pen een letter te vormen. Het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een gehele soepele fijne motoriek die nu eenmaal elk mens nodig heeft. Een toetsenbord hanteren kan daarvan een klein onderdeel zijn.

Goed leren typen blijft belangrijk

Natuurlijk is het erg prettig om heel snel te kunnen typen en een kind zal daar ook veel baat bij hebben. Een cursus snel-typen is soms zeker waardevol. Vergeet overigens niet dat het typen op een tablet weer heel anders is dan typen op een toetsenbord of op je smartphone.

Ik begrijp dat al die rode strepen in zijn schrijfschrift niet prettig zijn voor je kind en dat dit demotiverend werkt. Bespreek dit eens met de leerkracht. Vraag of je zoon voorlopig met potlood mag schrijven. Misschien kan de juf zich per bladzijde concentreren op een aantal letters. Deze letters kan hij dan onder aan de bladzijde een aantal keren extra oefenen.

De juiste schrijfhouding: minstens zo essentieel

Ook een goede schrijfhouding is heel belangrijk, let daarbij op deze punten:

  • twee voeten op de grond
  • een vuistafstand tussen je buik en de tafel
  • je schrift een beetje schuin
  • beide onderarmen op tafel en een juiste pengreep

Meer lezen over schrijven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.