Laura Saija
Laura Saija Scheiden Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Waarom haten kinderen hun bonusouder? 10 mogelijke redenen op een rij

Als bonusouder kan het behoorlijk moeilijk zijn wanneer de kinderen van je partner je afwijzen, boycotten of zelf haten. Dit gedrag kan verschillende redenen hebben.

Waarom haten kinderen hun bonusouder?

Hier zijn 10 mogelijke redenen waarom kinderen hun bonusouders niet meteen omarmen.

1. Hun biologische moeder zet ze tegen je op

Soms voelt de biologische moeder zich bedreigd door de komst van een nieuw moederfiguur in het leven van haar kinderen. Ze is bang dat de kinderen jou leuker zullen vinden en probeert ze daarom bewust tegen je op te zetten. Ze kan de kinderen bijvoorbeeld vertellen dat jij er niet echt toe doet of zelfs dat je toch maar tijdelijk in beeld bent. Dit kan leiden tot wantrouwen bij de kinderen.

2. Je moet te vroeg de ‘boeman’ spelen

Als je partner jou meteen verantwoordelijk maakt voor de discipline, kunnen de kinderen het gevoel krijgen dat ze in de steek gelaten worden door hun vader. Ze kunnen je zien als degene die hun ‘oude’ vader heeft veranderd. Dit kan ervoor zorgen dat ze je pogingen om grenzen te stellen, afwijzen.

3. Ze denken dat je hun ouder afpakt

Kinderen kunnen erg beschermend zijn over hun band met hun ouder. Ze zien een bonusouder vaak als een bedreiging voor die speciale relatie, omdat ze niet begrijpen dat liefde voor een nieuwe partner niets verandert aan de liefde voor hen. Deze angst kan ervoor zorgen dat ze je proberen weg te duwen met onaardig en ‘dwars’ gedrag.

4. Je relatie begon als een affaire

Als jouw relatie met hun ouder begon als een affaire, kunnen kinderen jou de schuld geven van de breuk tussen papa en mama. Hoewel volwassenen begrijpen dat er vaak meer speelt in een relatie die eindigt, kunnen kinderen dit niet altijd inzien. Voor de kinderen ben jij de oorzaak van hun verdriet en woede.

5. Je gaat op stap met hun vader en laat de kinderen alleen

Als jij en je partner vaak samen op pad gaan zonder de kinderen, kunnen zij zich buitengesloten voelen. Ze herinneren zich misschien niet dat hun biologische ouders als stel ook tijd voor zichzelf namen. Het lijkt daarom alsof jij hun vader probeert weg te nemen.

6. Onverwerkte emoties

Veel kinderen hebben moeite om de scheiding of het verlies van een ouder te verwerken. Jij, als nieuwe partner, kunt onbedoeld de focus worden van hun verdriet en boosheid, simpelweg omdat je deel uitmaakt van hun veranderde gezinsdynamiek.

7. Je allergieën zorgen dat ze hun huisdier kwijtraken

Als jij allergisch bent en daardoor een huisdier weg moet, kunnen de kinderen dit verlies diep voelen. Hun huisdier is vaak een bron van troost in moeilijke tijden, zoals na een scheiding. Het weg moeten doen van hun huisdier kan kinderen boos en verdrietig maken. En wie geven ze de schuld? Jou dus.

8. Je schendt hun privacy

Een kind ziet zijn kamer als zijn persoonlijke ruimte. Als je zonder toestemming deze kamer betreedt en misschien zelfs spullen doorzoekt, kan dit voelen als een inbreuk op hun privacy.

9. Je praat negatief over hun moeder

Negatief praten over de biologische moeder, hoe moeilijk je relatie met haar ook is, is een grote fout. Kinderen voelen zich vaak erg loyaal naar hun moeder en het afkeuren van haar gedrag kan ervoor zorgen dat ze jou afwijzen.

10. Loyaliteitsconflict

Kinderen kunnen zich schuldig voelen als ze een band met hun stiefouder opbouwen, omdat ze bang zijn dat ze hiermee hun biologische ouder verraden. Dit kan vooral spelen na een recente scheiding of het overlijden van een ouder.

Lees ook: Samen op vakantie als co-ouders, dat gaat toch niet goed?

Scheidingscoach Roos Boer: ‘Deze 4 fouten maken ouders als ze uit elkaar gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.