1 op de 7 kinderen op de basisschool heeft gehoorschade, zo voorkom je het
Eén op de zeven kinderen tussen 9 en 15 jaar heeft beginnende gehoorschade en dat is een schokkend aantal. Bovendien neemt het aantal jongeren met oorsuisproblemen zo snel toe, dat kenniscentrum VeiligheidNL ervoor pleit om gehoorschade structureel vroeg op te sporen. Het liefst al bij basisschoolleerlingen.
Schade aan het gehoor komt steeds vaker voor, mede dankzij het vele gebruik door kinderen en jongeren van koptelefoons en zogenaamde oortjes. Experts voorzien dan ook een vloedgolf aan nieuwe tinnituspatiënten. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan veel impact hebben op je leven. Zo kan tinnitus (oorsuizen) leiden tot ernstige mentale problemen.
Tinnitus
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders, onder wie veel jongeren, lijden op de één of andere manier aan tinnitus. Mensen die hier last van hebben horen geluiden die er eigenlijk niet zijn, zoals een indringende piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten. Bij enkele tienduizenden Nederlanders is de tinnitus zo heftig dat de aandoening psychosociale problemen veroorzaakt. Juist omdat gehoorschade niet ongedaan gemaakt kan worden is het extra belangrijk om dit te voorkomen, en met de preventie begin je het beste al op jonge leeftijd.
Gehoorschade voorkomen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat de helft van de jongeren tussen de 12 en 35 jaar zich regelmatig in situaties bevindt die schadelijk zijn voor de oren. Exacte Nederlandse cijfers ontbreken, maar volgens de GGD komen er in ons land jaarlijks duizenden jongeren bij met ernstige gehoorklachten. Meer preventie kan veel nieuwe patiënten met blijvende gehoorschade voorkomen. VeiligheidNL geeft de volgende tips:
1. Check de koptelefoon
Gamen, muziek luisteren, filmpjes kijken… Je kind doet het waarschijnlijk elke dag. En hij wil alles goed kunnen horen. Maar goed is niet hetzelfde als hard. Goed geluid begint met een
goede koptelefoon. Een goede koptelefoon bedekt je hele oorschelp of heeft de functie noisecancelling. Dan hoor je de muziek goed en weinig van je omgeving.
2. Zet de volumebegrenzer aan
Als het volume van bijvoorbeeld de telefoon of tablet te hard staat, kan dat het gehoor van je kind beschadigen. Stel daarom altijd de volumebegrenzer in, zo weet je zeker dat het geluid op een veilig volume staat. Ga naar de instellingen onder ‘Horen en Voelen’ (Apple) of ‘Geluid en Trillen’ (Samsung).
3. Oordoppen met muziekfilter
Gaat jouw kind naar een feestje? Geef hem dan oordoppen met muziekfilter mee. De muziek staat op feestjes namelijk meestal harder dan 80 decibel en dit kan het gehoor beschadigen. Oordoppen met muziekfilter beschermen je oren, én zorgen ervoor dat de muziek goed blijft klinken. Wel zo belangrijk!
4. Check het gehoor
Net als dat je met je kind naar de tandarts gaat, moet je eigenlijk ook elk jaar het gehoor van je kind testen. Dat is niet ingewikkeld of duur, je kunt het namelijk zelf doen met een betrouwbare
en gratis online hoortest.
https://www.jmouders.nl/bang-voor-gehoorschade-bij-je-tiener-deze-oplossing-kan-helpen/