Kinderen ontwerpen eigen speeltuin: ‘Ze moeten gestimuleerd worden om samen te spelen’
Hoewel er tegenwoordig zoveel schermpjes zijn, vinden een heleboel kinderen het gelukkig nog wel leuk om buiten te spelen. En het is nog leuker als ze zelf mee kunnen beslissen als het gaat om het ontwerpen van een speeltuin. Dat gebeurt momenteel in Capelle aan den IJssel.
De gemeente nodigde een aantal kinderen uit om samen een nieuwe speeltuin in hun buurt te ontwerpen, vertelt Radio Capelle.
Vier speeltuinen ontwerpen
En dan gaat het zelfs niet om één speeltuin, maar om vier speeltuinen, namelijk op de speellocaties Vivaldistraat, Wilhelminastraat, Paganinistraat en Savanne. Kinderen die in deze buurten wonen, ontvingen een uitnodiging om hun eigen speeltuin te ontwerpen. Dit zorgt ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd bij ontwikkelingen uit hun buurt betrokken raken.
De gemeente startte dit project in samenwerking met Speelplan, die de Speeltuinbouwer ontwikkelde: een interactieve participatietool. Met dit spel leren kinderen hoe ze hun eigen speeltuin kunnen ontwerpen. Zo kunnen ze bouwstenen met speeltoestellen in het speelveld slepen en komen ze tot een ontwerp.
Budget met munten
Natuurlijk kost een speeltuin ontwerpen geld, daar maken ze de kinderen ook bewust van. Ze krijgen namelijk een budget met munten waarvan ze de speeltoestellen kunnen ‘kopen’. Voor elke bouwsteen moeten ze een bepaald aantal muntjes inleveren, waardoor ze gelijk het gevolg van hun keuzes kunnen zien. Zo moeten ze dus goed nadenken over hun keuzes in de speeltuin.
Naast het feit dat het een leuk idee is om kinderen mee te laten denken over speeltuinen, zit er ook nog een andere gedachte achter, namelijk inclusiviteit. “We willen dat buitenspelen en bewegen leuk en laagdrempelig is”, vertelt wethouder Eric Faassen aan Radio Capelle. “Kinderen moeten gestimuleerd worden om vooral samen te spelen ongeacht achtergrond, niveau en fysieke gesteldheid.”
Faassen: “Ons Kindercollege wilde ook aan de slag met inclusiviteit. Daarom hebben we hen betrokken bij het ontwerp van de speeltuin aan de Vivaldistraat. In deze speeltuin komen toestellen die zoveel mogelijk toegankelijk en speelbaar zijn voor mindervalide kinderen. De buurtkinderen mogen van het voorstel van het Kindercollege een definitief ontwerp maken.”
Voorwaarden ontwerpen
Maar hoe gaat het verder allemaal in zijn werk? De kinderen die meedoen kunnen tot eind februari hun ontwerp indienen. Aan de ontwerpen zitten de volgende voorwaarden vast: er moet genoeg diversiteit in de speeltoestellen zitten, het moet het samen spelen stimuleren, het is voor verschillende leeftijden interessant en het past in de omgeving.
Als de ontwerpen zijn ingediend, kiest de gemeente de drie beste ontwerpen. Deze worden op hun beurt weer voorgelegd bij de kinderen, waaruit zij vervolgens hun favoriet kiezen. Het ontwerp met de meeste stemmen wordt dit jaar nog voor zomervakantie begint gebouwd.
Buitenspelen: op deze leeftijd kan het zonder ouders + leuke activiteiten per leeftijd