Alle kinderen een bril? In sommige landen is het al bijna zover
Misschien heb je de verontrustende berichten wel gehoord. Steeds meer kinderen zijn op jonge leeftijd al bijziend. En dat is niet alleen vervelend, maar ook serieus gevaarlijk. Zo hebben kinderen die op jonge leeftijd al bijziend zijn meer risico om op latere leeftijd slechtziend of zelfs blind te worden.
Bijziendheid in Azië
In Aziatische landen gaat het met de bijziendheid onder kinderen het hardst. Zo blijkt uit onderzoek dat van de Chinese basisschoolkinderen maar liefst veertig procent bijziend is. En dat is twee keer zoveel als in 2000. In landen als Amerika en Duitsland ligt dit percentage nu nog onder de tien procent.
Iemand die bijziend is kan beelden van verder weg niet meer scherp zien en moet daarvoor dus dagelijks een bril of lenzen gebruiken. Niet alleen in China, ook in andere Aziatische landen zoals Zuid-Korea, Singapore en Japan is bijziendheid een probleem. Maar liefst tachtig tot negentig procent van de achttienjarigen heeft daar te maken met bijziendheid.
Oorzaken bijziendheid
Maar waar komt die plotselinge toename in bijziende kinderen nu opeens vandaan? Het zou vooral te maken hebben met het feit dat kinderen te veel en te lang op korte afstand scherp kijken. Dat kan zijn op een beeldscherm maar ook in een boek. Hierdoor groeien de ogen van jonge kinderen namelijk te hard waardoor bijziendheid ontstaat. Oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC zegt bij Radio 1 daarover: “Het gaat niet zozeer om het schermgebruik. Het kan ook een papieren boek zijn wat je dichtbij houdt. Het gaat om de afstand waarop je scherp kijkt en hoe lang je dat achter elkaar doet.”
Maar, meldt Klaver daarbij, schermen zijn voor kinderen wel veel verslavender dan boeken. En tegenwoordig hebben bijna alle kinderen makkelijk toegang tot een smartphone of iPad. Daardoor zitten kinderen dus veel vaker en langer achter elkaar met hun neus dicht op een object, waardoor de kans op bijziendheid groter wordt.
Minder naar buiten
Wat ook mee speelt is dat kinderen minder buiten spelen. Zeker in landen zoals China zitten kinderen veel binnen. Klaver zegt daarover: “Genoeg buiten zijn is heel belangrijk. De blootstelling aan licht is vele malen hoger dan wanneer je binnen zit en als er veel licht het oog in komt, is dat het stopsignaal voor een oog om te groeien en dus om bijziend te worden”
De oplossing
Maar hoe voorkom je nu dat je kind bijziend wordt? Belangrijk is dus dat je kind niet te veel en te lang op korte afstand scherp kijkt. Zoals op een telefoon of iPad. En dat je kind lekker veel naar buiten gaat. Klaver adviseert hierbij de 20-20-2 regel. Na twintig minuten beeldscherm of lezen moet je minstens 20 seconden ver weg kijken. De 2 staat voor twee uur buiten zijn per dag.
Is mijn kind bijziend? Alles wat je wil weten over de ogen van je kind