Onderzoek: minder problemen voor kinderen met autisme tijdens pandemie
Kinderen met autisme gedijden tijdens de pandemie, want zij hadden minder problemen met school in de afgelopen twee jaar. Dat concluderen wetenschappers van Universiteit Leiden en het Nederlands Autisme Register (NAR) in een onderzoek.
De onderzoekers deden onderzoek naar naar de gevolgen van de coronapandemie op het emotionele welzijn van kinderen met autisme.
Kinderen met autisme gedijden beter tijdens pandemie
Kinderen met autisme hebben de overgang van klassikaal naar online-onderwijs als prettig ervaren. “Ook ondervonden veel kinderen met autisme minder druk van lange schooldagen. Hun ouders merkten tevens een positieve ontwikkeling door minder verplichtingen”, aldus de onderzoekers.
Gedragsrichtlijnen
Veel kinderen met autisme ervaren plotselingen veranderingen als onprettig. Vaak zijn zij gebaat bij structuur en duidelijkheid. “Door de coronamaatregelen, zoals zoveel mogelijk thuisblijven en afstand houden, werd er tijdens de pandemie veel structuur en duidelijkheid geboden: iedereen kreeg namelijk dezelfde gedragsrichtlijnen. Mogelijk hadden deze gevolgen dus een positief effect op autistische kinderen”, stellen de onderzoekers.
Bij een kleine groep van kinderen met autisme namen de problemen tijdens de pandemie juist toe. Dit was een groep van jongens met gemiddeld genomen een relatief hoog intelligentieniveau. “Voor deze jongens was de coronapandemie een lastige periode. Toch hadden zij ook baat bij sommige gevolgen van de pandemie”, zeggen de onderzoekers. Bij het onderzoek waren 224 autistische kinderen betrokken.
Wat is autisme eigenlijk?
In Nederland heeft ruim 1 procent autisme, dat zijn zo’n 200.000 mensen. De kans dat iemand in jouw directe omgeving autisme heeft, is daarmee aanwezig. De meeste mensen hebben wel een vaag idee wat autisme is, maar hoe het precies zit, weten veel helaas niet. We spraken met twee deskundigen over wat autisme precies is. Hun uitleg vind je hier.
Nu de pandemie voorbij is, worden de effecten van schoolsluitingen en lockdowns in het onderwijs steeds duidelijker. Zo waren er vorig jaar 1.600 meer vroegtijdige schoolverlaters. Wil je lezen welke overwegingen er zijn om de nadelige effecten om te buigen tot iets positiefs? Dat lees je hier.