Helft van de Nederlandse kinderen kent een kind in armoede
Steeds meer kinderen groeien op in armoede en dit blijft onder hun leeftijdsgenoten niet onopgemerkt. Zo kent meer dan de helft van de kinderen een kind dat in armoede opgroeit, blijkt uit onderzoek van samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen.
Het zal niet als een verrassing komen dat de coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat veel gezinnen moeite hebben om rond te komen. Al eerder schreven we ook over de financiële impact die de locksdowns en coronacrisis hebben gehad op sommige gezinnen. Nu, met de stijgende energieprijzen, duurdere boodschappen en de hoge prijzen aan de pomp groeien de financiële problemen voor die gezinnen alleen maar.
Kinderen in armoede
In Nederland groeien ongeveer 315.000 kinderen op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee kinderen in iedere schoolklas. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich hier heel bewust van zijn: maar liefst 9 op de 10 kinderen denkt te weten dat kinderarmoede ook in Nederland speelt. De meest genoemde signalen van kinderen in armoede zijn; nooit op vakantie gaan (73 procent), altijd dezelfde kleding dragen (60 procent) en nooit leuke dingen doen (54 procent).
Maar dat armoede ook om de minder luxueuze dingen gaat zoals, het vieren van je verjaardag, vriendjes thuis uitnodigen of simpelweg naar school kunnen fietsen, gaat aan de meeste kinderen voorbij. Zo vinden 7 op de 10 kinderen in Nederland het normaal dat je als kind op muziek-, sport- of dansles zit en logisch dat alle kinderen in Nederland een fiets hebben.
“Klasgenootjes vonden het raar dat wij minder geld hadden”, vertelt Romy van dertien aan Sam& voor alle kinderen. “Wij leefden van een weekbudget met mijn moeder, broertje, zusje en ik. Dat was niet veel en daarom kon en had ik niet hetzelfde als de andere kinderen uit mijn klas. Soms werd ik daarom gepest. Nu hebben we het ietsje beter, maar nog steeds moeten we keuzes maken. Gelukkig heb ik veel lieve vriendinnen om me heen.”
Grote impact
Kinderen zijn zich niet alleen bewust van deze armoede, maar ook van de gevolgen die dit voor kinderen kan hebben. Zo zouden ruim 8 op de 10 kinderen zich buitengesloten voelen als ze niet mee kunnen doen aan activiteiten die andere leeftijdsgenoten wel kunnen doen. Ook denkt meer dan tweederde dat kinderen in gezinnen met te weinig geld zich vaker zorgen maken dan andere kinderen. De helft denkt dat kinderen die opgroeien in armoede een grotere kans hebben op een achterstand in hun ontwikkeling.
“Alle kinderen dromen van leuke dingen doen, erbij horen, meedoen met leeftijdsgenootjes. Maar voor kinderen die opgroeien in gezinnen met minder geld is dit niet vanzelfsprekend”, zegt Huib Lloyd bestuurder van Sam& voor alle kinderen en directeur van Stichting Jarige Job. “Dit heeft grote impact op de ontwikkeling van een kind. Het samenwerkingsverband wil ervoor zorgen dat het niet bij dromen blijft, maar dat deze dromen in vervulling gaan door allerlei activiteiten binnen handbereik te brengen.”
Sam& voor alle kinderen start op 12 april 2022 een campagne om ouders met financiële zorgen te informeren dat er steun beschikbaar is en hen te helpen met de voorzieningen die zij nodig hebben. Denk hierbij aan schoolspullen, sport-, dans- of muzieklessen, een dagje uit of een verjaardagscadeautje voor je kind. Sam& voor alle kinderen is een samenwerkingsverband tussen Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp.