6x queer kinderboeken over gender en seksuele diversiteit per leeftijdsgroep
Kinderen opvoeden tot wie ze echt zijn, kan best lastig zijn. Een steuntje in de rug kan elke ouder dan ook wel gebruiken. Deze kinderboeken gaan over gender en seksualiteit en over ontdekken wie je eigenlijk bent. De queer kinderboeken zijn leerzaam, leuk en soms zelfs grappig om te lezen en geven je kind allemaal dezelfde boodschap mee: je mag zijn wie je wil zijn en iedereen hoort erbij.
Met deze kinderboeken kun je makkelijker het gesprek aangaan met je kind over thema’s als gender en seksuele voorkeur. Ook kunnen de boeken zorgen voor herkenning of vragen van je kind beantwoorden over deze thema’s. Zelf kun je er natuurlijk ook veel informatie uit halen. We zetten zes queer kinderboeken over gender en seksuele diversiteit op een rij.
Queer kinderboeken over gender en seksuele diversiteit voor kinderen vanaf vier jaar
Julian is een zeemeermin
Julian is een zeemeermin is een queer kinderboek over gender voor kinderen van vier jaar en ouder. Het boek bestaat vooral uit veel verhalend beeld en weinig woorden: een prachtige manier voor het openen van een gesprek met je kind. Het boek gaat over een jongetje van kleur dat een zeemeermin wil zijn. Zijn oma accepteert hem meteen hoe hij is en neemt hem mee naar een zeemeerminnenparade. In het boek worden genderstereotypen doorbroken en kinderen leren dat ze mogen zijn wie ze willen zijn.
Mijn schaduw is paars en Mijn schaduw is roze
Eigenlijk twee boeken, maar uit dezelfde serie. In Mijn schaduw is paars wordt het thema non-binair aangekaart op een manier die voor kinderen gemakkelijk te begrijpen is. De paarse schaduw past namelijk niet bij meisjes, maar ook niet bij jongens. Mijn schaduw is roze gaat over jezelf zijn: een jongen met een roze schaduw die daardoor voelt buiten de groep te vallen. Bovendien leren kinderen met deze boeken dat ‘anders zijn’ ook goed is.
Queer kinderboeken over gender voor kinderen vanaf zeven jaar
De kikkerbilletjes van de koning
Sprookjes in een ander jasje, zo kunnen we het boek De kikkerbilletjes van de koning wel omschrijven. Het overkoepelende thema van de vijftien sprookjes in het boeken is diversiteit. De verhalen zijn grappig, maar hebben allemaal belangrijke boodschappen over gender en seksuele diversiteit, maar bijvoorbeeld ook over het milieu. Met dit boek kan je gemakkelijk het gesprek aangaan met kinderen van zeven jaar en ouder. Lees voor over de prinses die verliefd werd op een prinses, over twee koningen die graag een kindje willen en over de prins die gered wordt door een vrouwelijke ridder.
David Bowie (van klein tot groots)
Van klein tot groots is een prachtige boekenserie over bijzondere en belangrijke mensen uit de geschiedenis, zoals Rosa Parks, Anne Frank en dus David Bowie. Elk boek heeft weer een andere boodschap. Die van David Bowie is: je mag anders zijn dan anderen en dat is juist leuk. Het boek vertelt het bijzondere levensverhaal van David Bowie.
Kinderboeken over gender voor kinderen vanaf elf jaar
Niemand ziet het
Niemand ziet het is geschreven door een 91-jarige en dat maakt het boek misschien nog wel mooier. Het speelt zich af in 1947, een periode waarin homoseksualiteit niet echt besproken wordt. Toch weet de dertienjarige Victor dan al dat hij meer van jongens dan van meisjes houdt. Hoe bang hij ook is voor de reactie van zijn ouders: hij gaat het toch vertellen. Dit boek voor kinderen vanaf elf jaar gaat over seksualiteit en hierover praten.
King en de drakenvlinders
Het boek King en de drakenvlinders gaat over de thema’s diversiteit, rascisme, liefde, verlies en seksuele diversiteit. Een pittig boek over een zwarte jongen die homoseksueel is. Het boek is in de VS bekroond tot het mooiste kinderboek van het jaar. King en de drakenvlinders kan herkenning oproepen bij wat oudere kinderen. Dat kan weer een reden zijn om het gesprek aan te gaan over gender en seksualiteit.
4x boeken die je je kind kunt geven ter voorbereiding van seksuele voorlichting