Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Geld Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Gratis geld of broodnodig? 9x inspiratie van ouders om te doen met kinderbijslag

Elk kwartaal wordt de kinderbijslag gestort op de rekeningen van ouders. De bedragen staan vast per leeftijd van het kind, ongeacht je eigen financiële situatie. Per kind ontvang je een geldbedrag aan het begin van de maanden april (eerste kwartaal), juli (tweede kwartaal), oktober (derde kwartaal) en januari (vierde en laatste kwartaal van het vorige jaar). Wij vroegen ons af: wat doen jullie met dit geld?

Kinderbijslag sparen, beleggen of uitgeven?

Sommige ouders hebben het al uitgegeven nog voordat het gestort is terwijl anderen het netjes opzij zetten voor later. Bij weer anderen verdwijnt het op de hoop en worden er boodschappen van gedaan. Het verschilt per gezin wat er binnenkomt aan kinderbijslag. Op dit moment worden de volgende bedragen gestort:

  • Ouders met kinderen van 0 tot en met 5 jaar ontvangen 286,45 euro per kind
  • Ouders met kinderen van 6 tot en met 11 jaar ontvangen 347,83 euro per kind
  • Ouders met kinderen van 12 tot en met 17 jaar ontvangen 409,21 euro per kind

Het bedrag dat je ontvangt hangt dus af van het aantal kinderen dat je hebt per leeftijdsgroep. Tel de bedragen bij elkaar op en dat is het totale bedrag aan kinderbijslag dat je ontvangt. In principe is de toelage bedoelt voor de opvoeding en verzorging van je kinderen, maar iedereen is vrij om ermee te doen wat kan en nodig is.

Wat doen jullie met de kinderbijslag?

We vroegen een aantal ouders naar wat zij doen met de driemaandelijkse toeslag voor kinderen.

1. We leren ze met geld omgaan

Doré, moeder van twee kinderen: “Wij sparen de kinderbijslag voor later voor de kinderen zodat ze een beetje extra hebben om een huis te kunnen kopen. Ze hebben beide een eigen spaarrekening en we splitsen de kinderbijslag naar beide rekeningen. Daarnaast sparen we ook maandelijks nog een bedrag voor ze. En eigenlijk alles wat binnenkomt qua inkomsten wat te maken heeft met de kinderen, denk aan geld voor hun verjaardag of met kerst, sparen we ook. Verder krijgen ze wekelijks €2,50 zakgeld wat hun leefpotje is, daar kunnen ze af en toe wat van kopen. Zo leren we ze met geld omgaan.

2. Kinderbijslag is al op voordat het binnenkomt

Lara, moeder van drie kinderen: “De kinderbijslag is bij ons vaak al op voordat het binnenkomt… Dan is er bijvoorbeeld sale en sla ik nieuwe winterjassen of schoenen in, met het geld waarvan ik weet dat het eraan komt. Of alvast cadeautjes voor Sinterklaas of de verjaardagen, zodat dat niet zo’n hap uit de rekening is. Met drie kinderen en in de huidige maatschappij is het af en toe flink creatief zijn met de financiën, ondanks dat we tweeverdieners zijn. Alles is zo enorm duur geworden, dat we dat extra geld van de kinderbijslag gewoon ook echt nodig hebben.”

3. Het gaat hier op een grote hoop

Fabian, vader van twee kinderen: “Kinderbijslag gaat bij ons op de grote hoop. We zetten het niet apart, het komt gewoon op onze gezamenlijke rekening waar we de boodschappen van doen en de vaste lasten van betalen.”

4. Extra geld wat we anders niet hadden

Robin, moeder van twee kinderen: “Het hele jaar door koop ik wel kleding en schoenen voor de kinderen, dus de kinderbijslag gebruiken we niet echt daarvoor. Omdat het extra geld is wat je anders niet had, zetten we het apart in een leuke-dingen-doen-potje. Hiervan doen we dus leuke dingen zoals naar de dierentuin of een pretpark gaan of, wanneer er genoeg in zit: een weekendje weg met z’n allen.”

5. Kinderbijslag beleggen

Eunice, moeder van twee kinderen: “Wij sparen alle kinderbijslag op en willen dit gaan beleggen, zodat het sneller groeit dan op een spaarrekening. Zo hebben de kinderen later een potje voor studie, rijbewijs maar ze kunnen er ook een goede start mee maken op bijvoorbeeld de woningmarkt.”

6. Aankopen voor de kinderen

Ineke, moeder van twee kinderen: “Wanneer het binnenkomt stort ik het meteen in een ‘potje’ voor kleding en andere uitgaven voor de kinderen. En daar doen we het komende kwartaal dan de meeste aankopen voor de kinderen van. Bevalt supergoed, want zo hebben we altijd geld zonder dat het zo’n deuk in je budget van die maand(en) slaat. Nieuwe kleding is vaak per seizoenswissel en is dan in een keer best een bedrag.”

7. Hopelijk is het nog wat waard

Amarins, moeder van een kindje: “Wij sparen een bedrag voor ons zoontje per maand en de kinderbijslag zetten we ook helemaal apart voor hem zodat hij hopelijk rond zijn achttiende een mooi bedrag heeft. Als het dan tegen die tijd nog wat waard is natuurlijk…”

8. Ik gebruik het voor mezelf

Ilona, moeder van twee: “De kinderbijslag houd ik apart voor mezelf. Hiermee doe ik leuke dingen. Zo ga ik naar de schoonheidsspecialiste, koop ik een nieuwe outfit en neem ik mezelf mee naar mijn favoriete restaurant. Ik geniet hier zo van. Zonder de kinderbijslag zou ik geen geld overhebben voor leuke dingen. Ik heb als alleenstaande moeder elke maand veel uitgaves en ik kom iedere maand maar net rond. Mijn zoons hebben een bijbaantje en verdienen hun eigen geld.”

9. Wij gaan ervan op vakantie

Vera, moeder van twee: “De kinderbijslag is een fijn extra inkomen, maar we hebben het niet nodig voor de verzorging van onze kinderen. Daarom hebben we besloten om het apart te zetten in ons vakantiepotje en gaan we er regelmatig een paar dagen van weg, met of zonder de kinderen.”

Meer lezen over geld en kinderen?

Kinderen kennen de waarde van geld niet en dit is de reden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.