Wat als mijn kind wordt gepest? Kinderpsycholoog geeft tips
Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft kinderpsycholoog Mirjam de Nijs antwoord op de vraag: wat als mijn kind wordt gepest?
“Wanneer je als ouder te horen krijgt dat je kind wordt gepest, schrik je in eerste instantie”, vertelt de Nijs. “Misschien bedenk je meteen wat je wil gaan doen, je wil in ieder geval je kind hierbij helpen en zorgen dat het stopt. Toch is het goed om hier eerst goed over na te denken en met je kind te overleggen, voordat je stappen gaat ondernemen.
Luister naar je kind
Jouw kind vertelt jou vast wel wanneer hij of zij wordt gepest, of je merkt aan je kind dat er iets speelt. Je kind wil zijn verhaal aan je kwijt, een luisterend oor. Misschien wil hij ook wel dat je hem helpt met tips of oplossingen, maar geef deze niet zonder eerst goed te luisteren. Sommige kinderen willen namelijk helemaal geen goede raad of dat jullie direct iets doen, maar gewoon een luisterend oor.
Stel je kind open vragen, zoals: ‘Hoe vaak word je gepest?’, ‘Hoelang duurt het al?’ en ‘Hoe ga je er nu mee om?’. Hoor wat het met je kind doet en hoe je kind zich voelt, hoe naar dit voor jou als ouder ook is om te horen. Wilt je kind er niet over praten, dan is het misschien nog te vroeg voor hem. Respecteer dit en begin er een andere keer over.
Samen oplossingen zoeken
Je kunt altijd navragen of je kind samen oplossingen wil zoeken. Geef aan dat jij er voor je kind bent als hij wil praten. Samen kun je onderzoeken of je kind het aan iemand anders wil vertellen, bijvoorbeeld de leerkracht of mentor. Ga hierin niet te snel en overleg eerst met je kind. Luister naar zijn behoeften.
Misschien denk je als ouder dat het pesten wel meevalt en geef je advies om een dagje te wachten, of zeg je dat je kind zichzelf beter moet verweren. Maak het probleem niet kleiner dan het is, dit helpt niet in het vertrouwen van je kind in jou. Hij voelt zich mogelijk niet serieus genomen. Stap ook niet meteen af op de leerkracht, op het kind dat pest of de ouders van dit kind, hoe goedbedoeld dit ook is. Jouw kind zit hier mogelijk niet op te wachten. Daarbij weet je niet wat de gevolgen hiervan gaan zijn. Overleg dus altijd eerst met je kind voordat je actie onderneemt.
Praat erover
Vind je dat de school of vereniging te weinig doet aan het pesten? Dan kun je altijd iemand vinden om mee te praten, zoals een vertrouwenspersoon of mentor. Geef dan ook aan dat het veel met jullie doet en dat jullie samen een oplossing willen vinden. Overleg ook dit met je kind en vraag de school of vereniging om eerst met je kind te overleggen over eventuele acties. Maak hier concrete afspraken over.
Je haalt vaak niet gelijk je kind van school als je hoort dat hij wordt gepest. Mogelijk vindt je kind het op school leuk, ondanks het pesten en heeft hij daar ook vrienden. Benadruk dit en schenk hier aandacht aan. Kijk samen wat je kunt doen om je kind meer in contact te laten komen met de kinderen waarbij hij zich op zijn gemak voelt. Mochten jullie toch nadenken over een andere school, doe dit dan altijd in overleg met je kind.
Online pesten
Wordt je kind online gepest? Dan gelden over het algemeen dezelfde tips als hierboven: praat met je kind en luister naar het verhaal. Bedenk samen oplossingen en praat eventueel met iemand van school of de club waar de persoon die pest ook op zit. Verbied internetgebruik niet, maar kijk wat mogelijk is zonder al teveel last te hebben van het pesten. Neem je kind serieus, maar kijk ook wat je kind onder pesten verstaat.
Praten met de pester lost vaak veel op, misschien heeft de pester niet door dat het kwetsend was. Helpt dit niet, dan kun je diegene blokkeren. Overleg met je kind dat hij niet meer reageert op berichtjes en benoem dat je kind altijd bij jou terecht kan. Kijk ook of je kind anderen in zijn omgeving heeft bij wie hij terecht kan als hij niet alles aan jou wil vertellen.
Leren omgaan met pesten
Pesten voorkomen is niet mogelijk, wel kun je je kind ermee leren omgaan. Kinderen die stevig in hun schoenen staan, worden niet snel gepest. Leer je kind voor zichzelf en anderen opkomen en aan te geven wanneer er gepest wordt. Wanneer je kind om hulp leert vragen, leren ze dat hun vraag serieus wordt genomen en er steun is. Ook is het belangrijk dat jouw kind weet dat het pestgedrag niet aan zichzelf ligt en niet zijn of haar schuld is.”
Esmee (18) over pesten: ‘Mijn kleren werden tijdens de gymles onder de douche gehouden’