Mijn kind wil met alle trends meedoen, hoe ga ik hiermee om? Gezinscoach geeft advies
Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft gezinscoach Frieda Eichhorn antwoord op de vraag: mijn kind wil met alle trends meedoen, hoe ga ik hiermee om?
Tegenwoordig zijn er allerlei trends populair onder kinderen en jongeren. Kanalen als TikTok en Instagram laten veel van deze trends zien, maar ook op scholen worden trends overgenomen door elkaar. Denk hierbij aan het dure frisdrankmerk Prime, waar je maar liefst 10 euro voor betaalt. De ene trend kan natuurlijk niet zoveel kwaad, maar een andere kan best vraagtekens oproepen bij ouders. Als je kind wel met alle trends mee wil doen, maar jij het soms onzin vindt of zelfs gevaarlijk, hoe ga je daar dan mee om?
De druk
“Trends zijn er altijd geweest, geen kind wil zich buitengesloten voelen”, vertelt Eichhorn. “De drang om mee te doen is groot, met zeurende kinderen als gevolg. Die druk voelen ouders ook. ‘Kan ik wel nee zeggen?’ ‘Verwend ik mijn kind niet teveel als ik ja zeg?’
Het belangrijkste is om in contact te staan met je kind vanuit vertrouwen en niet vanuit wantrouwen of afkeuring. Als je regelmatig geïnteresseerd bent in trends van je kind zonder een mening te geven, dan zal je kind er eerder over vertellen. Wees nieuwsgierig en vraag wat hij aan het doen is. Je wekt hiermee vertrouwen en je krijgt een goed beeld van de wereld waarin je kind leeft.
Boos gedrag
Op het moment dat je pas geïnteresseerd bent omdat je een trend afkeurt of deze onzin vindt, dan is het niet zo gek dat je kind er niets over loslaat. Als dat meerdere keren gebeurt, waarom zou je kind er nog open over zijn? Grote kans dat je kind al boos gedrag vertoont voordat hij überhaupt aan je vraagt of hij bijvoorbeeld een product mag hebben. Jij vindt toch alles stom, dus het heeft geen zin om het te vragen.
Blijf daarnaast altijd in gesprek met je kind. Sta open voor nieuwe trends, ook al passen ze niet bij jou. Jij hoeft er ook niet zelf aan mee te doen. De ruimte om eens ja te zeggen en ook eens nee, komt daarmee veel meer in balans. Kinderen weten echt wel dat niet alles kan. Maak je afspraken met je kind? Vertrouw er dan ook op dat je kind zich hieraan houdt. Als je kind dat vertrouwen niet voelt, kan dat juist afschrikken om het gesprek te voeren.
Praat met andere ouders
Praat ook eens met andere ouders. Vaak nemen we maar aan dat andere ouders het wel goed vinden of dat andere kinderen alles mogen. Onzin. Je kent de struggles van anders ouders niet. Vraag ernaar: ‘Hoe pakken jullie dit aan?’ ‘Zullen we gezamenlijk afspraken maken binnen een groep ouders?’ Je hoeft het niet eens te zijn, toch kun je van elkaar leren. Anderen hebben het pad soms al bewandeld, dus waarom het wiel opnieuw uitvinden?
Creatieve tip: maak eens een poster met hypes uit jouw jeugd. Vertel erover. Wat mocht jij wel van je ouders en wat niet? Waar heb je zelf voor moeten sparen en wat kreeg je van de Sint? Wat vond jij heel belangrijk en aan welke trends deed jij echt niet mee? Je hebt online groepen uit verschillende jaren, ga daar eens naar op zoek. Er komen veel goede herinneringen boven en je kind lacht zich rot.”
Kims dochter doet mee aan een slaaptrend: ‘Ik heb een depri puber thuis’