Je kind volgen op zijn telefoon? ‘Wij zijn wakker geworden!’
Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je hem moet loslaten. Toch blijf je altijd zijn ouders, dus nog enigszins controle hebben over je kind is normaal. Maar waar is die lijn, wanneer ga je als ouders daarin te ver? Is het bijvoorbeeld normaal dat je je kind kan volgen op zijn of haar telefoon?
Wij waren benieuwd hoe onze lezers over deze kwestie denken en vroegen naar hun mening.
Veiligheid
Tegenwoordig kan er een hoop met alle moderne technologie. Zo kun je dus als ouders je kind volgen op zijn of haar telefoon. Ouders doen dat bijvoorbeeld voor de veiligheid: als je kind in het donker naar huis moet fietsen, weten ze in ieder geval waar hij of zij is. Toch kunnen ouders hier ook in doorslaan en wordt het ingezet om hun kind te controleren.
Nu hangt het er natuurlijk ook vanaf hoe oud je kind is. Een puber gaat steeds meer zijn eigen gang, heeft steeds meer privacy nodig, maar als hij nog onder jouw dak woont, heeft hij wel naar jou te luisteren. Ook ligt het eraan of je kind er vanaf weet, ermee heeft ingestemd dat hij gevolgd kan worden en wat de afspraken zijn die jullie hierover hebben gemaakt.
Kind volgen op telefoon?
Wij vroegen aan onze lezers hoe zij over dit onderwerp denken en plaatsten de volgende stelling op Facebook: ‘Het is normaal dat je je kind kan volgen op zijn/haar telefoon’. Wij delen een aantal reacties:
1. Actie ondernemen
“Mijn oudste dochter is bijna 15 jaar. Eén avond in de week sport ze aan de andere kant van de stad. Ondanks dat het maar tot 19.00 uur is, appt ze mij als ze op de fiets stapt en kan ik haar volgen. Ze weet dat ik dat doe en ze vindt dat zelf ook wel een fijn idee.
Voor de rest ‘volg’ ik haar weleens als ik haar bijvoorbeed al lang thuis had verwacht, maar ze dat nog niet is. Niet om haar te controleren, maar om de situatie even te checken. Als ik zie dat ze nog op school is, weet ik dat ze met vriendinnen aan het ouwehoeren is. Blijft haar telefoon lange tijd op een niet logische plek hangen, dan kan er wat gebeurd zijn en weet ik dat ik actie moet ondernemen.” – Sam
2. Meer sociale controle
“Zo’n GPS tracker beschermt hun leven niet als ze een verkeersongeval krijgen of de verkeerde persoon onderweg naar huis tegenkomen. Ik zou mijn kind sowieso niet alleen in het donker laten fietsen. Als alle mensen in de wereld weer wat meer sociale controle uitvoeren (in real life), dan zijn de kinderen een stuk veiliger. Ook met buitenspelen bijvoorbeeld.” – Miriam
3. Onderweg naar huis
“Hier kan ik ze volgen op hun mobiel, maar andersom ook. Oh ja, m’n man kan ik ook volgen. Best handig als je wilt weten of iemand al onderweg is naar huis of iets dergelijks. Maar mijn zoons nemen hun telefoon niet mee als ze buiten gaan spelen, dus dan heb je er niks aan.” – Amanda
4. Zoek de balans
“Het ligt er maar aan hoe je er mee omgaat. Mag je kind fouten maken of moet je kind alles perfect doen? Wat is de leeftijd van je kind en waar gaat je kind naar toe? Als je kind een beetje te laat thuiskomt maar wel zoals afgesproken niet dronken door het verkeer ging en heelhuids is, wat doe je dan?
Die apps zijn een vorm van veiligheid. Zeker wanneer je kind jong is en wanneer je een dochter hebt die toch een paar donkere stukken op haar route heeft. De apps kunnen een bepaalde vrijheid geven, maar ook beklemmend zijn voor je kind. Als je goede afspraken maakt en goed uitlegt aan je kind waarvoor het is, is het niet verkeerd. Je kind leert van zijn fouten, dat hoort erbij. Of het normaal is, weet ik niet. Het is alleen niet normaal om je kind constant te controleren en in de gaten te houden. Het is wel normaal om je kind te beschermen. Dus zoek daarin de balans die past bij je kind.” – Annemiek
5. Wij zijn wakker geworden
“Dat is heel normaal in deze gekke wereld. Er lopen genoeg gekken rond. Mijn kinderen zijn op een leeftijd dat we ze voorlopig nog niet alleen buiten laten spelen. Dat deden we wel, maar nu niet meer. Kijk maar wat er gebeurd is met Gino. Mijn man en ik dachten: waar zijn we nou mee bezig? Je kostbaarste bezit naar buiten gooien om zelf lekker je handen vrij te hebben. Er zijn zat ouders die het nog wel doen, maar wij niet meer. Wij zijn wakker geworden!
En dan kun je je kind wel een GPS horloge of telefoon geven, maar een gek die verkeerd intenties heeft, gooit dat gewoon ergens in de bosjes en sleurt je kind mee in een auto. En denk maar niet dat de omstanders wat doen als je kind in een auto gesleurd wordt, dat is al zo vaak gebleken.” – Simone
6. Vinden we fijn
“We hebben allemaal een iPhone in ons gezin en iedereen kan van elkaar zien waar ze zijn. Niet uit controle, maar gewoon omdat we dat fijn vinden.” – Eduard
Visie van de redactie
Zoals de meesten hierboven al aangeven, gaat het met dit onderwerp vooral over de veiligheid van je kind, en niet over het controleren van je kind. En als het gaat om de veiligheid van je kind, is dit een goede manier om daar tot op zekere hoogte controle over te hebben. Natuurlijk is het geen honderd procent kans dat er niks met je kind kan gebeuren, maar dat is er helaas nooit.
Met alle berichten die naar buiten komen over vermiste en vermoorde kinderen, is het geen overbodige luxe om je kind op deze manier in de gaten te houden. Je moet er toch niet aan denken dat jouw kind hetzelfde gebeurt als Gino, Anne Faber of andere kinderen die op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht? Je kind beschermen is de grootste en meest belangrijke taak als ouder. Als je daar een GPS tracker voor nodig hebt, dan moet je dat vooral doen!
Alleen buitenspelen? Dit zijn de handigste GPS horloges voor je kind