veraguldemeester
veraguldemeester Gezondheid 21 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Je kind veilig in de zon laten: zo pak je dat aan  

Het is weer zomer en in de zomer is het heerlijk om in de zon te zitten, te liggen of te spelen. Of het nu op het strand, in het park of in de tuin is: kinderen zijn graag buiten. Omdat de zon, zeker in de zomer, erg sterk is, is het belangrijk om je kind veilig in de zon te laten. Maar hoe pak je dat aan?

Met gemiddeld 45 zonnige dagen per jaar, is Nederland één van de landen met het slechtste weer in Europa. Logisch dus dat we tijdens de zomerse dagen die we hebben, het liefst elke minuut in de zon liggen, zitten of spelen. Maar dat moet natuurlijk wel op een veilige manier gebeuren.

Laat je kind veilig in de zon

Insmeren met hoge factor

Smeer je kind in met een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van tenminste 30. Omdat de crème even moet inwerken is het aan te raden om je kind al een halfuur voordat het naar buiten gaat in te smeren. Is je kind aan het zwemmen? Herhaal het insmeren dan ieder uur. Als je kind aan het spelen is, dan moet je het zeker elke twee uur insmeren.

Tussen 12.00 en 15.00 uit de zon

Zorg ervoor dat je kind tussen 12.00 en 15.00 uit de zon blijft. Wil je kind toch buiten spelen? Laat hem of haar dan in de schaduw spelen. Maar let op: ook dan moet je je kind regelmatig insmeren.

Korte tijd in de zon

Laat je kind telkens maar even in de volle zon spelen. Wissel de zon af met schaduw, want voordat je het weet heeft je kind toch een verbrande huid.

Veilig in de zon met speciale polsbandjes

Vergeet je je kind nog weleens in te smeren? Er bestaan speciale polsbandjes die precies aangeven wanneer je je kind opnieuw moet insmeren én wanneer het beter is, dat je zoon of dochter de schaduw opzoekt. Als je het moeilijk vindt om de tijd te onthouden, dan kun je ook een wekker zetten. Ook op die manier voorkom je een verbranding van de huid.

UV-kleding

Trek je kind een UV T-shirt aan en zet een hoedje of petje op. Nog beter is het om je kind ook een zonnebril te laten dragen. Hierdoor worden de ogen ook tegen het UV-licht beschermd.

Verbrande huid: SOS

Probeer als ouder altijd te voorkomen dat je kind door de zon een verbrande huid krijgt. Een verbrande huid door de zon kan de rest van je leven blijvende schade aanrichten. Mocht de huid toch rood zijn geworden, dan kun je het volgende doen:

  1. Huid koelen met natte doeken
    Koel de huid met vochtige doeken. Gebruik hiervoor geen koud water, maar lauw water. Koud water zorgt ervoor dat je kind last krijgt van rillingen.
  2. After sun
    Smeer je zoon of dochter in met een after sun. Een after sun heeft niet alleen een verkoelende, maar ook een verzorgende werking. Smeer je kind hier elke twee uur mee in en laat het goed intrekken. Je zal zien dat de roodheid en de pijn dan minder worden.
  3. Wijde kleding
    Strakke kleding moet je bij een verbrande huid zien te voorkomen. Dit kan namelijk gaan schuren en pijn doen. Laat je kind dus ruime en luchtige kleding dragen.
  4. Arts inschakelen
    Maakt je kind een verwarde indruk, is het misselijk, geeft het over, heeft het koorts of zijn er blaren op de huid te zien? Dan is het verstandig om een arts in te schakelen. Misschien heeft je kind wel een zonnesteek opgelopen.

Deze 40 dingen omtrent onze kinderen, maken ons zielsgelukkig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.