Is je kind vaak verkouden? Na deze tip niet meer
Is jouw kind regelmatig verkouden? Heeft ‘ie vaak een loopneus, verstopte neus of een nare hoest? Natuurlijk is verkoudheid niet zo gek in de koude en gure maanden, maar hinderlijk blijft het wel. Uit onderzoek blijkt nu wat de perfecte remedie is tegen dat vervelende gesnotter!
Tromgeroffel… Het geheim tégen verkoudheid is: vitamine D!
Kind vaak verkouden
Dit komt naar voren uit onderzoek, gepubliceerd in British Medical Journal. De onderzoekers namen 11.000 mensen uit 14 verschillende landen onder de loep. Wat bleek? Vitamine D kan de kans op verkoudheid verkleinen met 12 procent. En nog beter: ook het risico op infecties zoals een oor- en longontsteking of bronchitis, wordt dankzij het innemen van vitamine D kleiner.
Zoveel vitamine D per dag
Vitamine D is het tovermiddel dus. Maar hoeveel hiervan zouden kinderen dan binnen moeten krijgen? Niet té veel natuurlijk, want een teveel is nooit goed. Experts raden de volgende hoeveelheden aan (check ook altijd de bijsluiter):
- Baby’s die borst- of flesvoeding krijgen: 0,01 mg (400 IU) per dag
- Kinderen (3 tot 11 jaar): 0,01 mg (400 IU) per dag, mits ze ook melk drinken met voldoende vitamine D
- Tieners (11 tot 19 jaar): 0,015 (600 IU) mg per dag
Zwanger? Oók goed voor baby in buik
Niet alleen is vitamine D goed voor kinderen, maar ook voor moeders en ongeboren kinderen. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk voor de botaanmaak van de baby. Daarbij zorgt vitamine D ervoor dat jij calcium beter opneemt uit je eten én dat je natuurlijke afweersysteem sterker wordt. Win-win, dus!
Redenen voor extra vitamine D
Komt je kind weinig buiten of heeft hij een donkere huidskleur? Dan heeft hij waarschijnlijk baat bij extra vitamine D. Deze kinderen krijgen via zonlicht en voeding minder vitamine D binnen dan zij nodig hebben. Andere groepen die extra vitamine D kunnen gebruiken zijn: jonge kinderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die hun huid bedekken, zwangere vrouwen en ouderen. Voor jonge kinderen is aangetoond dat een vitamine D supplement het risico op rachitis vermindert, voor ouderen het risico op vallen en botbreuken. Voor zwangeren vermindert het de kans op een kind met een te laag geboortegewicht.
Telegraph / British Medical Journal