‘Mijn kind wordt tweetalig opgevoed, maar komt moeilijk mee op school’ Logopedist geeft advies
Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Loes (38) haar dilemma voor aan logopedist Floor Tjon-A-San.
Loes (38), moeder van Sam (6), merkt dat haar zoontje moeite heeft om op school goed mee te komen met taal. Thuis spreken ze zowel Nederlands als Frans: Loes is Nederlands, maar haar partner is Franstalig. Ze willen dat Sam beide talen leert. Toch begint Loes zich zorgen te maken, omdat Sam moeite heeft met de Nederlandse taalvaardigheden op school.
“Ik wil dat Sam goed tweetalig opgroeit, maar ik begin me af te vragen of het misschien te verwarrend voor hem is. Zijn juf gaf aan dat hij moeite heeft met woordenschat en uitspraak in het Nederlands, en ik zie ook dat hij zich soms minder goed kan uitdrukken dan zijn klasgenootjes. Ik twijfel nu of ik hem in beide talen moet blijven ondersteunen, of dat ik juist meer moet focussen op het Nederlands zodat hij beter kan meekomen op school.”
Advies van logopediste Floor Tjon-A-San
Volgens logopediste Floor Tjon-A-San is het heel normaal dat kinderen in een tweetalig gezin soms tijdelijk een achterstand in een van de talen ervaren. “Kinderen die twee talen leren, verdelen hun taalkennis tussen beide talen. Dit betekent niet dat ze er blijvend moeite mee zullen hebben.”
“Het kan nuttig zijn om één ouder per taal toe te wijzen, waarbij Loes bijvoorbeeld consequent Nederlands met hem spreekt, terwijl haar partner zich op het Frans richt. Dit voorkomt dat hij beide talen door elkaar haalt en zorgt voor een stevigere basis per taal”, zegt Floor Tjon-A-San.
Tweetalige opvoeding behouden
Daarnaast raadt ze ouders aan om de taal die op school gebruikt wordt meer te oefenen, bijvoorbeeld door boeken voor te lezen, liedjes te zingen en gesprekken te voeren in het Nederlands, vooral rondom nieuwe schoolwoorden. “Zo krijgt Sam meer gevoel voor de schooltaal, maar behoudt hij ook zijn tweetalige opvoeding. Het is een proces dat soms geduld vraagt, maar uiteindelijk heel waardevol is”, vertelt ze.
“Mocht er echt sprake zijn van een vertraagde taalontwikkeling, dan is het goed om een logopedist in te schakelen. Hij of zij kan dan onderzoek doen of handige tips geven om de taal extra te stimuleren. Ook kan er gekeken worden of er wellicht iets anders aan de hand is”, aldus logopedist Floor Tjon-A-San.
Over Floor Tjon-A-San
Floor Tjon-A-San is sinds 2018 logopedist en sinds mei 2019 werkzaam bij Logopediepraktijk Oost in Amsterdam. Ze behandelt kinderen en volwassenen met spraak- en taalproblemen, afwijkend mondgedrag en stemklachten.
Floor Tjon-A-San geeft ons vaker handige informatie en adviezen. Lees daarom ook eens de volgende artikelen:
- Een logopedist inschakelen voor je kind: zo pak je dat aan
- Hoe kun je als ouders je kinderen stimuleren om de taal te oefenen? Logopediste Floor geeft advies