Kun je een kind ook te veel complimenten geven?
Je kind complimentjes geven is wat veel ouders maar al te graag doen, vooral als je ziet dat je kind daar goed op reageert. Wie wil nu niet dat zijn kinderen lekker in hun vel zitten en zich goed voelen over zichzelf? Goed te begrijpen dus als je je kind het liefst de hele dag door onderdompelt in complimenten. Maar kun je een kind ook te veel complimenten geven?
Het idee is immers dat het krijgen van een complimentje bijzonder blijft.
Waarom complimenten geven aan je kind?
Complimenten geven aan je kroost als ze iets goed doen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen. Vooral als iets moeilijk is, kan het hun ook de kracht en het zelfvertrouwen bieden om door te gaan. Een kind dat nooit complimenten krijgt om positief gedrag, kan weer sneller een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Het is vooral belangrijk om het proces en de moeite van je kind te complimenteren, en niet per se het eindresultaat. Zo leert een kind dat ook zijn moeite en input ertoe doet, iets wat hem motiveert om de volgende keer ook zijn best te doen.
Kun je je kind ook te veel complimenten geven?
Ja, je kunt je kind (helaas) ook te veel complimenten geven.
Complimenten verliezen namelijk een groot deel van hun waarde als je ze om iedere kleine positieve handeling van je kind inzet. Het komt dan ook op een gegeven moment niet meer binnen bij je kind, als het al de hele dag door schouderklopjes krijgt. Gemakzucht kan ook op de loer liggen: waarom zouden ze nog beter hun best doen op school, met hun broertjes en zusjes, sporten en tijdens het spelen als ze alles al zo goed doen?
Zo leren ze trouwens ook niet dat andere kinderen het soms nóg beter kunnen doen, bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd of bij het behalen van cijfers op school. Kinderen kunnen daardoor meer moeite hebben om met dit soort teleurstellingen om te gaan, of falingsangst krijgen.
Foute complimenten
Er is dus een foute manier om complimenten te geven: namelijk door het te vaak en ook ongemeend te doen. Zeker als kinderen al weinig zelfwaarde hebben, komen de constante complimenten niet meer binnen zoals ze zouden moeten, en helpt het uiteindelijk juist níet bij het opkrikken van het zelfvertrouwen. Het kan ook de andere kant op: je kind kan erdoor met zijn hoofd in de wolken terecht komen, en denken dat het nergens zijn best voor hoeft te doen omdat hij door al die complimenten minder gemotiveerd is iets harder te werken.
Complimenteer dus liever wanneer je kind écht iets uitmuntends of nieuws doet. Iets wat je kind al langere tijd doet of kan en normaal is geworden, hoef je niet te blijven complimenteren: bijvoorbeeld het plassen en poepen op het toilet. Belangrijk is ook om je te focussen op het proces en de inzet van je kind, en niet op het eindresultaat. Zelfs als het eindresultaat helemaal niet is wat je ervan had gehoopt.
Kan het zelfvertrouwen van je kind een boost gebruiken? Zo doe je dat.