Als je kind steeds opnieuw hoofdluis heeft: zo kom je van luizen af
Hoofdluis, bij het woord alleen al krijg je waarschijnlijk jeuk. Maar helaas ontkomen veel ouders met kinderen op de basisschool er niet aan. Eens in de zoveel tijd is het raak, en vindt je van die kleine kruipertjes in het haar van je kind. Maar wat als ze steeds opnieuw terugkomen? Zo kom je van de luizen af.
Goed om even te beginnen met wat feiten. De hoofdluis is een parasiet, wat wil zeggen dat hij leeft ten koste van anderen. Bij dit beestje is dat de mens. De hoofdluis leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op, zoals achter de oren, in de nek of onder een ‘pony’. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw van kleur. Nadat de hoofdluis bloed heeft opgezogen, wordt hij roodbruin van kleur.
De eitjes van de hoofdluis, de zogenaamde neten, zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit, terwijl neten juist aan de haren kleven.
Hoofdluis verspreidt snel
Luizen verspreiden zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd honderden eitjes! Snel ingrijpen bij hoofdluis is dus erg belangrijk.
De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar te kammen met een fijne kam boven een stuk wit papier. Inspectie van enkel haren, dus zónder het te kammen, is niet dan ook niet voldoende. De eventueel aanwezige luizen zullen door het kammen op het papier vallen als kleine, grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Daarnaast kan het haar achter de oren en in de nek worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van luizen. Het aantonen van een levende luis of levende neten op het behaarde hoofd is het bewijs voor het hebben van luizen.
https://www.jmouders.nl/7-manieren-hoofdluis-niet-mee-naar-huis-te-nemen-van-school/
Kammen tegen luizen
Het kammen tegen hoofdluis doe je het beste zo:
- Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit.
- Breng ruim crèmespoeling in het haar en spoel dit NIET uit.
- Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
- Houd het hoofd voorover boven een wasbak en kam het haar van achteren naar voren met een luizenkam tegen de schedelhuid aan; start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op richting het andere oor.
- Veeg tussendoor de luizenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
- Spoel de crèmespoeling uit.
De beste behandeling tegen luizen
Als er luizen geconstateerd zijn, bestaat de behandeling uit één handeling: KAMMEN! Door gedurende twee weken dagelijks te kammen, kun je de luizen en hun eitjes echt uitroeien. Het is een tijdrovend werk maar dagelijks kammen blijft de beste manier. Naast het kammen kun je het haar ook nog behandelen met een antihoofdluismiddel zoals een shampoo of lotion. Indien je deze twee methodes samen gebruikt, is de kans op het definitief uitroeien van de beestjes het grootst.
Naast het kammen en gebruik van de shampoo is het belangrijk om er open over te zijn wanneer je kind luizen heeft. Het is niet iets om je over te schamen, te meer omdat luizen juist bij schoon haar vaker voorkomen! Als het bekend is dat er weer luizen zijn in de klas, kunnen de andere ouders hier namelijk rekening mee houden en wordt de kans op nieuwe besmettingen teruggedrongen.
Tot vorig jaar werd er geadviseerd om ook knuffels, beddengoed et cetera te wassen of enkele dagen af te sluiten in een plastic zak. Dit advies wordt niet meer gegeven en scheelt dus een hoop tijd en gedoe.
Is je kind na twee weken behandeling luisvrij? Dan is het verstandig om één keer per week te blijven kammen met een luizenkam om de kans op het krijgen van nieuwe luizen zo klein mogelijk te houden.
Help mijn kind heeft luizen! Hoofdluis herkennen en bestrijden