7 redenen waarom je jouw tiener wél naar Sex Education wil laten kijken
Misschien heb je er wel van gehoord, de populaire Netflix-serie: Sex Education. De serie beschrijft het leven van Otis, wiens moeder sekstherapeute is. Otis en zijn vrienden zijn volop in de puberteit en ontdekken gaandeweg alles over seks en seksualiteit. Klinkt misschien best heftig voor jouw tiener, maar toch zijn er genoeg redenen om je kind deze serie júist te laten kijken.
Voor sommige ouders is het lastig om te beseffen of accepteren dat kinderen geïnteresseerd raken in seks en seksualiteit. Toch is het iets dat je niet tegen kunt houden, dus kun je ze maar beter zo goed mogelijk voorlichten. Natuurlijk kun (en moet) je daarvoor zelf seksuele voorlichting geven. Maar een serie als Sex Education kan daarbij ook zeker helpen.
Redenen om Sex Education te kijken
De serie snijdt heel veel goede en belangrijke onderwerpen aan op het gebied van seksualiteit. Bovendien is het voor je tiener geen straf om deze leuke Netflix-show te bingen. Twee vliegen in één klap dus.
Dit bericht op Instagram bekijken
1. Seksuele geaardheid ontdekken
Er is één belangrijke les in de serie: wees niet bang om te omarmen wie je bent. Daarbij hoort ook het ontdekken en onderzoeken van je eigen seksuele geaardheid. Zo zie je in de serie Adam worstelen met het accepteren van zijn homoseksualiteit, terwijl Ola en Lily (een lesbisch stel) misschien wel een van de beste relaties in de show hebben.
2. Nee zeggen is oké
Het zijn maar drie letters, toch is het soms een moeilijk woord om te zeggen. Sex Education leert tieners dat ‘nee’ zeggen oké is. Naarmate de serie vordert leren de tieners steeds beter nee te zeggen. Of het nu tegen hun partners, vrienden of zelfs hun ouders is. Uiten dat je niet gelukkig bent met een situatie kan ook leiden tot zelfontwikkeling en tot diepe gesprekken met degenen tegen wie je nee zegt.
3. Seks is geen taboe
Binnen seksuele voorlichting worden soms bepaalde onderwerpen als té expliciet gezien. In de serie denken ze daar wel anders over. Ze behandelen onderwerpen als zelfbevrediging en seks tussen twee mannen als normaal. De serie benadert seks op een positieve en inclusieve manier en laat zien dat je je niet schuldig of abnormaal hoeft te voelen over je seksuele voorkeuren, wat die ook mogen zijn. Bravo.
4. Soms moet je moeilijke beslissingen nemen
Het is niet eenvoudig om een moeilijke beslissing te nemen, zeker niet als je bang bent dat het een ander kwetst. Veel van de tieners in Sex Education kiezen daarom voor de “makkelijke” optie. Jackson kan het bijvoorbeeld niet opbrengen om tegen zijn moeders te zeggen dat hij wil stoppen met zwemmen. Hij wendt zich in plaats daarvan tot zelfbeschadiging. De serie leert tieners daarmee dat de gemakkelijke optie op de lange termijn meer pijn doet.
Dit bericht op Instagram bekijken
5. Verantwoordelijkheid nemen
Otis leert tijdens de show dat hij verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn acties. Dit leidt ertoe dat hij uiteindelijk zelfs zijn moeder verdedigt voor de hele school. Dit moment is een keerpunt voor het personage. We zouden willen dat wij dit zelf ook hadden geweten toen we jonger waren.
6. Ouders zijn ook mensen
Terwijl de leerlingen centraal staan in de serie, toont Sex Education ook de relatie tussen de ouders en hun kinderen. De serie benadrukt de druk op deze relaties als kinderen opgroeien. Ze doorbreken taboes op verschillende manieren; van ouders die seksuele relaties hebben tot het maken van relatiefouten. Ouders zijn tenslotte ook mensen.
7. Steun is belangrijk
Net als in het echte leven maken de personages uit de serie soms ruzie, tegelijkertijd ze zijn er altijd voor elkaar, ongeacht de situatie. Het hebben van een vangnet en mensen om op te vertrouwen is essentieel als je opgroeit en tijdens de overgang naar volwassenheid. Door met iemand over je ervaringen te praten, kun je ze beter begrijpen en voel je je minder alleen.
Seksuele voorlichting: de volgende lessen moet je je kind meegeven