Psychische klachten bij je kind: wanneer trek je aan de bel?
Ieder kind heeft weleens een minder fijne dag, last van piekeren of onrustig gedrag. Dit hoeft niet altijd iets te betekenen. Maar wanneer moet je deze klachten serieus gaan nemen als ouder? En wat kun je doen?
Eigenlijk kunnen ze op iedere leeftijd ontstaan. Het kan zijn dat je als ouder al langere tijd iets merkt, maar een plotselinge verandering kan ook aan de orde zijn.
Psychische klachten
Kinderen kunnen last krijgen van heel uiteenlopende klachten. Zo kun je als ouder vooral iets opmerken in de emoties. Is je kind vaak verdrietig, angstig of boos? Daarnaast speelt ook gedrag een grote rol. Agressie of juist heel teruggetrokken gedrag zien we ook vaak bij kinderen. Tot slot kunnen kinderen ook last krijgen van veel nare gedachten of gepieker. Ook dit zijn psychische klachten.
Ook uiten psychische klachten bij kinderen zich soms lichamelijk. Sommige kinderen krijgen buikpijn of hoofdpijn, terwijl ze eigenlijk bang zijn. Dit is een veelvoorkomende uiting van psychische klachten bij kinderen.
Wanneer moet je als ouder iets met deze psychische klachten? Wanneer is het dermate ernstig dat je hulp moet inschakelen? En welke stappen kun je eerst nemen?
Van klachten naar problemen
De klachten van kinderen kunnen echt problematisch zijn, wanneer het langere tijd aanhoudt. Ook is het altijd goed om op te merken in hoeverre ze in het dagelijks leven in de weg staan. Merk je dat je kind moeite heeft om naar school te gaan, met vriendjes af te spreken of zijn of haar sport uit te voeren? Lijkt het plezier weg te zijn? Of durft het kind bepaalde dingen niet meer? Dan kunnen de klachten een serieus probleem zijn.
In het gedrag van kinderen is het goed om alert te zijn op de ontwikkeling. Past het gedrag bij de leeftijd van je kind? Of lijkt het eerder gedrag te zijn van een andere leeftijd? Hierin kun je ook opmerken of de klachten problematisch zijn. Ook kan een verandering in het gedrag een signaal zijn dat het niet goed gaat met je kind.
Sommige kinderen kunnen zelf goed aangeven dat het niet goed gaat met ze, maar soms merk je dit als ouder op. Ook kan het zijn dat er via school of sport een seintje komt met zorgen over je kind. In alle gevallen is een eerste stap om het gesprek met je kind hierover aan te gaan.
Hulp zoeken
Naast in gesprek blijven met je kind is het verstandig om tijdig aan de bel te trekken bij professionals. Veel ouders wachten te lang en hierdoor kunnen de psychische klachten snel verergeren. Een eerste verstandige stap bij zorgen of twijfels over de mentale gezondheid van je kind is een gesprek bij de huisarts of het wijkteam. Hier kun je op een laagdrempelige manier je zorgen delen. Indien zij ook vermoedens hebben van psychische klachten en er hulp ingezet moet worden, kan dit via een POH-GGZ, (kinder)psycholoog of orthopedagoog. Daar krijgt je kind dan de passende hulp die nodig zal zijn.