Wat als je kind op zwemles moet, maar het water niet in durft?
Zeker in een waterrijk land als Nederland is het belangrijk dat je kind goed kan zwemmen. Maar om te leren zwemmen, moet je kind natuurlijk wel het water in durven. Wat kun je doen als jouw kind waterangst heeft?
In de ideale wereld zijn kinderen niet bang als ze op zwemles gaan en hebben ze al veel plezier beleefd in (ondiep) water. Toch weet zwemonderwijzer Barbara de Jong-Huls uit ervaring dat niet elk kind zich vertrouwd voelt met water wanneer het voor het eerst op zwemles gaat.
Bang voor water
Kinderen die tijdens zwemles bang zijn om het water in te gaan, hebben volgens zwemlerares De Jong-Huls vaak moeite met het loslaten van controle. “Zwemmen is gebaseerd op evenwicht krijgen. Je moet je evenwicht behouden en als je uit evenwicht raakt, moet je dat weer hervinden.” Het verliezen van dat evenwicht kan voor kinderen echter eng aanvoelen.
Blij in het water
Als je kind het water niet in durft, zijn er speciale lessen die je zoon of dochter kan volgen voor het officieel op zwemles gaat. Deze lessen zijn gericht op het zogenoemd watervrij maken van een kind. Oftewel, zorgen dat het kind zich comfortabel voelt in het water. Deze lessen zijn zeker aan te raden en kunnen al gevolgd worden vanaf baby zijnde. Al zijn die lessen niet altijd noodzakelijk. Volgens De Jong-Huls kun je ook zelf met je kind gaan zwemmen.
“Zwemmen draait om het leren behouden en hervinden van evenwicht, wat geleidelijk moet worden opgebouwd”, vertelt ze. Ouders kunnen dit prima zelf opbouwen met hun kind. “Daarbij gaat het er vooral om dat ouders helpen om hun kind vertrouwd te maken met water. Je kunt dit met hulpmiddelen doen, zoals zwembandjes, maar het kan ook zonder. Het belangrijkste is dat het kind veel tijd doorbrengt in het water. Ga tijdens de zomervakantie bijvoorbeeld veel samen in het water spelen. Ik zie vaak dat kinderen tijdens zomervakanties heel snel vertrouwd kunnen raken met het water, omdat ze daar dan veel tijd in doorbrengen. Blijf dan als ouder niet aan de kant zitten, maar doe samen spelletjes in het water.”
Niet forceren
Het is belangrijk om veel plezier in het water te hebben. “Op die manier kan het kind speels contact maken met het water. Let wel goed op de signalen die je kind afgeeft. Het is belangrijk dat je het niet gaat forceren en hij het leuk blijft vinden. Sommige ouders gieten bijvoorbeeld water over het hoofd van het kind om het te laten wennen aan het water, maar dat kan contraproductief werken. Laat kinderen liever met speelgoed in het water spelen. Het is dan niet erg als er water op hun hoofd spettert.”
Klaar voor zwemles
Landelijk wordt vijf jaar aanbevolen als geschikte startleeftijd voor zwemles, maar per kind kan dit verschillen. Als je kind zich comfortabel voelt met in het water zijn, kan hij of zij volgens De Jong-Huls vanaf 4,5 jaar beginnen met zwemles. Echter betekent de landelijke startleeftijd niet dat een kind per definitie op vijfjarige leeftijd klaar is voor zwemles. “Sommige kinderen van vijf jaar zijn nog niet watervrij. Het is echt belangrijk om daar dan eerst aandacht aan te besteden. Dit voorkomt frustratie, maar het zorgt er ook voor dat kinderen sneller leren zwemmen zodra ze met de zwemles beginnen.”
Ingrid (27) vraagt zich af of ze met haar baby zal gaan zwemmen. Ze vindt zwembaden over het algemeen vies, moet ze er toch nog even mee wachten?