Deze dingen wil je jouw kind leren over de morning-afterpil (ja, ook je zoon)
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren seks, en daarmee bedoelen we geslachtsgemeenschap, heeft gehad op de gemiddelde leeftijd van 18,6 jaar. Dit is een gemiddelde, dus sommige jongeren zijn op veel jongere leeftijd al seksueel actief, anderen veel later. Toch is het belangrijk om ze op tijd te leren over veilige seks. Leer je kind dus alles over voorbehoedsmiddelen maar ook over de morning-afterpil.
Het is sowieso verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met seksuele voorlichting bij jongens en meisjes. Op die manier leert je kind dat het nee mag zeggen, hoe hij of zij soa’s buiten de deur houdt en vooral hoe dochters niet per ongeluk zwanger raken en zoons niet per ongeluk een meisje zwanger maken. Gebeurt dit laatste toch? Dan is er gelukkig de morning-afterpil.
Leer je kind dit over de morning-afterpil
Het is zowel voor jongens als meisjes natuurlijk het beste om seks te hebben met een voorbehoedsmiddel. Seks hebben is leuk, maar een baby krijgen is wel even andere koek. Mocht je zoon of dochter onverhoopt toch onveilige seks hebben gehad, dan moet hij/zij dit weten over de morning-afterpil:
- De morning-afterpil is een noodpil voor als er sprake is geweest van onbeschermde seks
- De morning-afterpil is geen abortuspil, maar voorkomt juist een bevruchting
- Het is belangrijk dat de morning-afterpil zo snel mogelijk na de onveilige seks ingenomen wordt, het liefst binnen 24 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap
- Een morning-afterpil haal je bij de apotheek of drogist zonder recept en kost zo’n 15 tot €20.
Geen voorbehoedsmiddel
De morning-afterpil zorgt ervoor dat de eisprong uitgesteld wordt, zodat het sperma geen eitje kan bevruchten. Zo ontstaat dus geen zwangerschap en wordt het meisje/je dochter uiteindelijk gewoon weer ongesteld. Ben je te laat met het innemen van de morning-afterpil, dan werkt deze niet meer. Het is dan afwachten of een bevruchting plaatsvindt.
Het is dus belangrijk dat zowel jongens als meisjes voorgelicht worden over de morning-afterpil en dat ze weten dat het geen voorbehoedsmiddel is. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus een condoom, de pil of een ander anticonceptiemiddel zijn aan te raden.
Er is ook een morning-afterspiraal
Dit is eigenlijk de koperspiraal die in de baarmoeder geplaatst wordt. Dit spiraal zorgt ervoor dat er geen bevruchting plaats kan vinden en werkt maar liefst 5 tot 10 jaar of totdat het spiraaltje verwijderd wordt. De morning-afterspiraal kan tot vijf dagen na de onveilige seks geplaatst worden en dit gebeurt meestal bij de huisarts, de assistent van de huisarts of bij een verloskundige.
Praten over seks met je kind per leeftijd: zo pak je het aan