Je kind zich laten vervelen? Goed voor de ontwikkeling!
‘Ik vervéél me!’ Het zijn drie woordjes die je als ouder waarschijnlijk regelmatig hoort. Heb je iedere keer dat je kind dit zegt direct de neiging om je hem of haar te entertainen? Misschien is het beter om dat soms niet te doen. Vervelen is namelijk goed voor kinderen.
Stel, het is een regenachtige zondag. Je kind hangt op de bank en staart voor zich uit. Ben je dan als ouder verplicht om je kind te vermaken met knutselwerkjes, lego of bordspelletjes? Het antwoord is ‘Nee’. Het is geen misdaad om je kind zich af en toe gewoon te laten vervelen. Sterker nog het is zelfs goed voor kinderen blijkt uit onderzoek.
Vervelen is een modern probleem
Dat onze kinderen niet “goed” zijn in zich vervelen is eigenlijk een modern probleem. Tegenwoordig zijn we zo gewend om op beeldschermen te kijken, dat we het vervelen een beetje zijn verleerd. Kijk maar eens naar jezelf. Als jij tien minuten moet wachten op de trein dan vis je waarschijnlijk direct je telefoon uit je broekzak. Zo ook onze kinderen. Ze zijn gewend om direct de tv of tablet aan te zetten als ze ook maar even niets te doen hebben.
In de jaren zeventig en tachtig en zelfs de jaren negentig was dat nog wel anders. Massa’s gezinnen gingen met de auto op vakantie naar Frankrijk. Op de achterbank de kinderen, die uit het raampje tuurden. Als entertainment hooguit een boekje. Kun je het je nog voorstellen?
Creativiteit stimuleren
Wanneer je kind zich verveelt, stimuleert dat de verbeelding en de creativiteit. Door simpelweg voor zich uit te staren en de wereld te observeren, worden de hersenen van je kind getriggerd om anders te denken. Juist daarom is het goed om ze af en toe de toegang tot internet en televisie te ontzeggen.
Beeldschermen verkorten namelijk de gedachteprocessen in de hersenen wat niet goed is voor de creatieve ontwikkeling. Je herkent het misschien wel van jezelf. Krijg jij niet beste ideeën als je gewoon een tijdje niets doet? In de trein, wachtkamer of gewoon op de bank? Zo werkt dat ook voor je kind. Voor je het weet bouwen ze hutten of verzinnen ze hele verhalen met hun knuffels.
Zelfredzaamheid
Niet alleen is verveling goed voor de creativiteit, het is ook goed voor de zelfstandigheid van je kind. Als volwassene zul je namelijk ook in staat moeten zijn om met verveling om te gaan. Wanneer je als ouder ieder moment van de dag voor je kind invult, leren zij niet om dit voor zichzelf te doen. Laat je kind daarom af en toe gewoon aanrommelen. Uiteindelijk motiveren ze zichzelf dan om iets te gaan doen, in plaats van dat jij dat doet.
Passies ontdekken
Verveling kan je kind ook stimuleren om zijn eigen passies te ontdekken. Wanneer ze uiteindelijk uit zichzelf iets gaan doen, zullen ze iets kiezen dat vanuit hunzelf komt. Niet iets dat jij voor ze hebt uitgekozen. Door ze vrij te laten, ontdekken ze misschien wel dat ze dol zijn op muziek maken, verhalen schrijven of plantjes bestuderen.
Helpende hand
Is je kind onder de zes en heeft het na tien minuten nog niets gevonden om te doen? Help hem dan een handje. Dit kun je doen door van te voren een keer samen een lijst te maken met (schermvrije)activiteiten die hij of zij leuk vindt. Verveelt je kind zich dan een lange tijd, dan kun je samen iets van de lijst kiezen.
Lees ook:
- De beeldscherm generatie: 5 tips om de schermtijd in de hand te houden
- Dit is waarom puzzelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen
- Jawel, boodschappen doen met je kind is leuk!