5 tips om je kind te helpen met huiswerk (zónder het zelf te maken)
Komt je kind thuis met een ingewikkelde wiskunde-opdracht of een onmogelijk scheikundeproject? Je hebt misschien snel de neiging om het huiswerk van je kind over te nemen, maar het is natuurlijk beter om te hélpen. Hoe doe je dat zonder dat jij meteen zijn huiswerk aan het maken bent?
Dat doe je met deze vijf handige tips!
Je kind helpen met huiswerk: een paar gouden tips
1. Laat je kind zijn eigen routine creëren
De eerste stap om je kind te helpen bij zijn huiswerk, is om hem te leren wanneer, waar en hoe hij zijn opdrachten moet maken. Vraag of hij ideeën heeft hoe hij het maken van huiswerk beter kan beheersen. Wanneer ze dit niet weten, kun je zelf met suggesties komen, zoals ‘Is het handig om eerst een snack te eten?’ of ‘Wil je eerst even iets anders doen voordat je je huiswerk gaat maken?’. Zorg ervoor dat ze een vaste, fijne plek hebben waar ze hun huiswerk kunnen maken en maak duidelijke regels. Achter de tablet? Pas als de opdracht af is! Leg deze regels al vanaf het begin van het schooljaar vast, zodat het een gewenning wordt.
2. Houd toezicht (maar corrigeer niet)
Controleer of je kind zijn huiswerk maakt en help hem waar nodig. Het is alleen niet de bedoeling dat jij zijn huiswerk overneemt en de opdrachten zelf gaat maken. Je kind moet zelf met oplossingen komen om tot het juiste antwoord te komen. Stel daarom de regel in dat ze drie vragen mogen stellen: na deze vragen moeten ze het zelf uitvogelen. Zo wordt je kind gedwongen om goed na te denken of hij één van de drie vragen wil inzetten en of hij jouw hulp écht nodig heeft. Wacht met helpen als dit het geval is. De langere wachttijd zorgt ervoor dat je kind zijn opdracht nog een keer leest en misschien dan wel gaat snappen.
3. Praat regelmatig met zijn leraar
Laat je kind zien dat jij en de docent het goed met elkaar kunnen vinden en geef geen kritiek over de leraar in het bijzijn van je kind. Zo heeft je kind een goed gevoel over zijn docent en stelt hij sneller een vraag als hij iets niet snapt. Jij kan op jouw beurt de docent weer mailen voor nader uitleg als je kind problemen heeft bij het maken van zijn huiswerk.
4. Geef je kind de leiding
Door het zelfstandig maken van huiswerk leert je kind hoe hij verantwoordelijk kan zijn. Hij maakt zelf een opdracht, levert het zelf in en ondergaat zelf de consequenties wanneer hij iets niet doet. Wanneer je kind klaagt dat hij geen zin heeft om zijn huiswerk te maken in de tijd die hij daarvoor krijgt, laat je hem zijn speeltijd afnemen. Zo weet hij dat hij even door de zure appel moet bijten en dat niet alles in het leven even leuk is.
5. Blijf kalm en ga door
Het is logisch dat kinderen soms huilend naar je toekomen omdat ze het even niet meer zien zitten. Een taak kan iets te overweldigend zijn voor een kind en dat resulteert in een flinke huilbui. Geef je kind een knuffel en vertel hem dat jullie er samen wel uitkomen. Is hij enorm boos? Laat hem dan eerst stoom afblazen. Luister naar hem en zoek samen naar een goede oplossing.
Meer lezen?