Is je kind heel kieskeurig met eten? Misschien heeft hij ARFID
Sommige mensen mijden voeding met een bepaalde structuur, textuur, kleur of smaak. Is je kind heel kieskeurig met eten? Misschien heeft het ARFID, ofwel vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis. Dat kan tot gewichtsverlies, tekort aan bepaalde voedingsstoffen of andere problemen leiden. Gelukkig is er iets aan te doen.
Is je kind heel kieskeurig met eten? Misschien is er meer aan de hand
“Iew, spruitjes, of getver, broccoli.” Elke ouder kent het als zijn of haar kind de voorgezette dis niet te pruimen vindt. Dat is niet leuk, zeker niet na noeste arbeid in de keuken. Vaak moeten kinderen dan wel even proeven van hun ouders. Toch werkt dit soms averechts, deskundigen waarschuwen om in het geval van ARFID eten vooral ‘geen ding’ te laten worden. Maar hoe weet je nu of je kind inderdaad ARFID heeft?
Deze voedingsmiddelen kun je beter vermijden als je kind vaak last heeft van verstopping
Je kind krijgt niet alles binnen
Kinderen met ARFID weigeren pertinent voedsel met een bepaalde smaak, kleur of textuur te eten. Daarbij hebben ze vaak geen eetlust. Ze vallen af of ze komen juist aan, omdat ze teveel ongezond voedsel eten. Ze groeien niet goed. Er is een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Het kan echt een probleem worden en ook leiden tot sociaal isolement. Kinderen willen niet mee uit eten, niet naar feestjes omdat ze daar niet weten wat hen wordt voorgeschoteld, etc.
Hoe kom je aan ARFID?
Daar is geen eenduidig antwoord op. Vaak spelen er meerdere factoren tegelijk. Een traumatische ervaring kan een rol spelen, bijvoorbeeld eentje die met eten samenhing, zoals een heftige verslikking waarbij je kind het gevoel had dat het stikte. Het kan ook zijn dat er erfelijke factoren meespelen, misschien is er in de familie aanleg voor eetstoornissen. Ook kan je kind een heel hypergevoelige mond hebben, waardoor structuren heel heftig binnenkomen. Sowieso proeven kinderen veel meer dan wij.
Er kan ook een ontwikkelingsstoornis meespelen, een voedselallergie of -intolerantie, of een emotionele of andere problemen. Best een zoektocht dus. Maar belangrijker is misschien wel, wat kun je eraan doen?
Behandeling van ARFID
Allereerst kun je als ouders dus: géén nadruk leggen op eten en je kind niet straffen als het iets niet wil eten. Pushen kan ervoor zorgen dat het probleem verergert. Als je je kind wil verleiden toch te eten, pas dan ook op met teveel belonen, ook dat kan een averechts effect hebben of zorgen voor nieuwe problemen.
Maar als je dat allemaal doet en het kind blijft bepaalde voeding weigeren waardoor het ondervoed raakt of andere problemen ontwikkelt, dan kun je het beste professionele hulp zoeken. Dat begint bij de huisarts, die jullie zal doorverwijzen. Er zijn verschillende gespecialiseerde behandelaars van ARFID in Nederland. Er zal een behandelplan worden opgesteld, waarbij cognitieve gedragstherapie een belangrijk onderdeel is (als je kind daar al oud genoeg voor is). Belangrijk onderdeel van die therapie is ‘exposure’ ofwel langzaam weer oefenen met het eten van voeding die je kind vermijdt. Ook kan een eventueel onderliggend trauma behandeld worden.