Redactie
Redactie Eten en Voeding 23 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

6 simpele manieren om je kind op te voeden tot een gezonde eter

Als het gaat om kinderen gezond laten eten, wordt de focus vaak gelegd op wàt ze eten. Wordt er niet teveel gesnoept en eten ze wel genoeg groente en fruit? Dit zijn natuurlijk goede punten om op te letten.  Maar het is ook belangrijk dat een kind een gezonde verstandshouding krijgt ten opzichte van voedsel.

Als kinderen een gezonde gedachtegang ontwikkelen ten opzichte van voedsel, hebben ze hier de rest van hun leven baat bij.

Je kind op voeden tot een gezonde eter

Het is goed om dus ook het grotere plaatje mee te geven in de opvoeding, dit kan door op de volgende punten te letten:

1. Slecht voedsel bestaat niet

Er bestaat niet per se goed of slecht voedsel; iets is eerder een gezonde of ongezondere keuze. Als een kind het idee heeft dat bepaald voedsel slecht is, kan er ook het gevoel ontstaan dat ‘ie zelf slecht is door dit te eten. Terwijl het in het leven natuurlijk onvermijdelijk is dat er een keer junk food of gebak gegeten wordt. Geef je kind natuurlijk mee om goede gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding. Maar geef ook mee dat er ook altijd nog feestdagen, verjaardagen en willekeurige dagen bestaan waarop ongezond gegeten kan worden.

2.  Het is oké om af en toe snoepgoed en snacks te eten

Snoepjes en snacks horen erbij, maar natuurlijk wel met mate. Leer je kind deze nuance aan. Als jouw kind iets lekkers te eten krijgt, leer hem of haar dan om er bewust van te genieten. Het is belangrijk dat ze leren dat er een balans is, zodat ze dit later ook uit zichzelf kunnen beheersen.

3. Geef het goede voorbeeld

Wil je dat jouw kind nieuwe smaken en gerechten uitprobeert? Geef dan zelf het goede voorbeeld. We hebben allemaal bepaald voedsel dat we liever echt niet eten. Maar geef je kind dit wel mee in zijn voedingspatroon. En doe dit desnoods ook voor. Eet toch een hapje vis als je dat niet lust. Zo laat je aan je kind zien dat er voedsel is dat minder bij je past, maar je het toch altijd even kan proeven.

4. Leer je kinderen om te eten tot ze verzadigd zijn, niet tot ze propvol zijn

Tijdens het eten zit er een vertraging tussen het moment dat onze magen vol zijn en het moment dan ons brein dit seintje doorkrijgt. Hierdoor blijven we nog een tijdje dooreten, met als gevolg dat we teveel eten. Dit is als volwassene al lastig om bij te houden, maar voor kinderen natuuurlijk ook. Maak ze bewust van hoe hun buik aanvoelt tijdens het eten. Leer ze dat ze kunnen stoppen met eten als ze zich nog comfortabel verzadigd voelen in plaats van overvol. Staat zijn of haar favoriete kostje op tafel?  Laat dan weten dat echt niet alles in een keer op hoeft. De volgende dag kunnen jullie de rest ook opeten.

5. Gebruik voedsel niet als een middel om te straffen, belonen of om iets af te leren

Op de korte termijn werkt dit misschien om bepaald gedrag voor elkaar te krijgen.  Maar houd hier zeker niet te lang aan vast, omdat een kind anders het idee krijgt dat jezelf belonen alleen met voedsel kan. Of dat er als staf niet (bepaald voedsel) gegeten mag worden. Hierdoor kan er mogelijk een ongezonde relatie of obsessie met voedsel ontstaan.

6. Vraag om hulp en steun als het nodig is

Heb je zelf moeite hebt met het bijhouden van een gezond eetpatroon? En vind je het lastig om dit door te voeren in de opvoeding? Dan kun je altijd om hulp vragen. Dit kan een moeilijke en confronterende stap zijn, zeker als je merkt dat je ook het een en ander voor jezelf wilt veranderen. Maar niets is onmogelijk. Laat je via de huisarts bijvoorbeeld doorverwijzen naar een diëtist als je hier professionele hulp bij wilt.

Gezond eten met de kinderen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.