5x zo zorg je ervoor dat je kind zich gehoord en krachtig voelt
In de sleur van het dagelijks leven is het soms lastig om de tijd te vinden om écht naar je kinderen te kijken. Vaak lukt het ons niet om aandachtig te luisteren naar hun verhalen en kijken we even snel naar hun tekeningen en schoolprojecten. Met een simpel: ‘Mooi hoor!’, lijken we er makkelijk vanaf te komen en zitten we met ons hoofd allang weer bij iets anders. We zijn er wel, maar we zijn er niet. Daarom, vijf tips om je kind krachtig en gehoord te laten voelen.
Zo voelt je kind zich krachtig en gehoord
Zonde, want juist van die oprechte aandacht groeien je kids op tot krachtige personen. Kinderen zijn vaak echt niet zo veeleisend als het soms lijkt; wanneer een kind zich krachtig en gehoord voelt is dat vaak al genoeg. Door de volgende stappen op te nemen in je dagelijkse routine, zal je vrijwel direct positieve veranderingen zien. Beloofd!
1. Probeer niets voor je kind te doen wat hij zelf ook kan
Als je alles voor je kind blijft opknappen terwijl hij het prima zelf kan, geef je hem het gevoel dat hij het nog niet kan. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het effect van dit gedrag is simpel: je kind voelt zich onzeker en vindt zichzelf niet veel waard. Je vertrouwt er niet op dat hij dingen zelf kan, logisch dat hij zich minderwaardig voelt.
2. Zorg voor een dagelijkse routine met taakjes die je kind zelf kan volgen en uitvoeren
Werk samen met je kind om van de ochtenden en bedtijd een fijne routine te maken. Hang een lijst op met taakjes (pyjama aan/uit, tanden poetsen, kleren klaarleggen) die je samen met je kind gaat oefenen. Als je dit doet, worden de taakjes uiteindelijk de baas en hoef jij hem er niet steeds aan te herinneren. Je kind voelt zich trots als hij weet dat hij alle taken helemaal zelf heeft uitgevoerd. Dat geeft hem kracht!
3. Geef je kind de ruimte om te slagen, maar ook om te falen
Als je je kind constant herinnert aan zijn taakjes, hoe zal hij ze dan ooit zélf herinneren? Juist ja, niet. Kinderen die veel vergeten, hebben ouders die hen constant aan van alles herinneren. Moedig je kind aan om zelf te leren. Voorbeeld: als je kind zijn lunch of huiswerk een keer vergeet, stap dan niet gelijk in de auto om het te komen brengen. Natuurlijk schiet je af en toe te hulp (je blijft een moeder), maar door niet bij het minste of geringste naar ‘m toe te rennen leert hij de consequenties van bepaalde acties. Hierdoor zal hij de volgende keer eerder zelf aan zijn huiswerk of broodtrommel denken. Hij begint verantwoordelijkheid te voelen, en dat is een belangrijke levensles.
4. Geef je kind de kans om thuis mee te helpen en te groeien
Samenwerken om bepaalde huishoudelijke taakjes op te knappen, geeft je kind een bepaald soort gevoel van macht; hij voelt zich nodig. Natuurlijk laat je hem niet heel je huis aan kant maken, maar als hij achter je aanloopt met een stoffertje voelt –ie zich al behoorlijk machtig.
Laat je kinderen bijvoorbeeld hun eigen speelgoed in een kist stoppen en hun kleren in de kast leggen. Naarmate ze ouder worden, groeit ook hun lijstje met taken. Waarschijnlijk vindt je kind het heerlijk om te helpen! Win-win.
5. Zorg voor gouden momentjes
Dit is het geheime opvoed-sausje. Het is de meest simpele manier om je kinderen zich gehoord te laten voelen. Volg onderstaande formule op en je zult binnen een week al resultaat zien. Beloofd!
Twee keer per dag tien minuutjes (ochtend en avond) een-op-een tijd, zonder gestoord te worden (géén telefoons). Doe dan iets wat je kind graag wil doen en geef jullie speciale momentjes een naam.
Als je deze formule in je dagelijks leven toepast, merk je al snel verandering. Je neemt de tijd om je kind te zien en echt naar hem te luisteren, twee keer tien minuutjes per dag. Goed te doen en méga effectief.
Een sterke band met je kind: deze dagelijkse gewoonten dragen bij