Dit kun je doen als jouw kind erg emotioneel is
Of het nu gaat om boosheid, verdriet, angst of frustratie: je kind kan zomaar erg emotioneel worden. Het is in zo’n geval belangrijk om te weten hoe je je kind kan helpen met deze gevoelens. Lees hieronder wat handige tips.
Soms lopen de emoties van je kind zo hoog op dat ze overweldigend worden.
Tips voor als jouw kind erg emotioneel is
Is jouw kind doorgaans erg emotioneel of heeft het soms opeens een emotionele bui? De volgende tips kunnen dan helpen.
1. Blijf rustig en kalm
Het is begrijpelijk dat het moeilijk kan zijn om rustig te blijven wanneer je kind overstuur is, maar het is belangrijk om zelf kalm te blijven. Jouw rust kan je kind helpen om ook tot rust te komen. Probeer daarom je eigen emoties onder controle te houden voordat je op je kind reageert.
2. Luister naar je kind
Laat je kind weten dat je er voor hem of haar bent door naar je kind te luisteren. Laat je kind zijn of haar gevoelens uiten en geef het daarnaast ook alle ruimte om te praten. Probeer het perspectief van je kind te begrijpen.
3. Geef woorden aan emoties
Soms vinden kinderen het moeilijk om hun emoties onder woorden te brengen. Help je kind daarom de emoties te benoemen en help hem of haar daarna met uitleggen wat het voelt. Op die manier leert jouw zoon of dochter emoties beter te begrijpen.
4. Geef troost en geruststelling
Troost je kind door geregeld een knuffel te geven. Laat ten alle tijden weten dat je er bent en steun wil geven. Ook dit zal een emotioneel kind helpen.
5. Leren van voorbeeld
Kinderen volgen vaak hun voorbeeld. Het is daarom belangrijk om ook zelf goed om te gaan met emoties. Ga op een gezonde manier met stress, boosheid en verdriet om. Op deze manier kan je kind van jouw voorbeeld leren.
6. Op zoek naar een oplossing
Is je kind gekalmeerd? Dan kun je samen op zoek gaan naar de reden dat de emotie heeft veroorzaakt. Misschien valt het zelfs wel helemaal op te lossen?
7. Positieve bevestiging
Als je merkt dat je kind op een goede manier omgaat met zijn of haar emotie, geef dan altijd een positieve bevestiging. Zeg dat je trots bent hoe hij of zij het heeft gedaan in die moeilijke situatie. Daar krijgen ze meer zelfvertrouwen door.
8. Heb geduld
Voordat een kind zijn emotie kan beheersen, gaat er normaal gesproken wel wat tijd overheen. Blijf in dat geval gewoon geduldig en help je kind waar nodig.
9. Zoek professionele hulp
Merk je dat jouw kind het vaker moeilijk vindt om met emoties om te gaan? Dan kun je altijd professionele hulp inschakelen. Een therapeut kan je kind zeker helpen.
Veilig thuis: toenemend aantal emotioneel verwaarloosde kinderen door geldstress bij ouders