Zo leert je kind emoties uit te drukken (en hierom is dat belangrijk), volgens een pedagoog
Soms is het overduidelijk dat je kind iets dwarszit. Alleen wanneer je dan vraagt wat er mis is, krijg je geen antwoord, of zegt je kind dat alles goed is. Hoe leer je je kind toch op een gezonde manier zijn emoties uit te drukken? Waarom hebben sommige kinderen daar meer moeite mee dan anderen?
En waarom heeft een kind er baat bij over zijn gevoelens te praten?
Introverte kinderen
Volgens pedagoog Inge van Rijn kan het uitdrukken van emoties naar de ouders of verzorgers vooral lastig zijn voor introverte kinderen. “Met introverte kinderen is het beter het kind voorzichtig te benaderen, en niet te veel nadruk te leggen op het loskrijgen wat ze nu voelen. Een indirecte benadering werkt veel beter.”
Van Rijn bedoelt daarmee dat je met introverte kinderen meer kans hebt op succes als je er niet op een directe manier vraagt hun emoties uit te drukken. “Probeer bijvoorbeeld eens voor een boekje te kiezen waarin hun gevoelens op één of andere manier aan bod komen en haak er dan op in. Of begin er op een subtiele manier over tijdens het knutselen of tekenen. Er zijn zelfs speciale spelletjes gericht op het praten over emoties. Op dat soort momenten is het veel makkelijker voor een kind om zich te uiten, en ligt er niet te veel nadruk op het praten over zijn emoties. De tactiek van op de bank zitten en zeggen ‘vertel maar wat je voelt’, werkt niet bij verlegen kinderen.”
Waarom moeite met het uiten van emoties?
Het kan dus zo zijn dat een kind van nature introvert is, en daarom liever niet zo openlijk over zijn gevoel praat, maar het kan ook meespelen dat een kind zich niet op zijn gemak voelt, of dat er iets vervelends is gebeurd. Hij heeft ruzie gehad met een vriendje, er zit iets dwars tussen jou en hem, of er is iets gebeurd op school. Dan kan je kind van slag maken waardoor hij dicht kan klappen.
“Sommige kinderen worden juist heel driftig of druk als ze onder spanning komen te staan, anderen klappen juist helemaal dicht en willen er niet over praten”, zegt van Rijn.
Waarom is het uitdrukken van emoties zo belangrijk?
Volgens van Rijn is het enorm belangrijk dat een kind zijn emoties leert te begrijpen en te benoemen, en erover leert te praten. “Kinderen kunnen zich soms overspoeld voelen door hun gevoelens. Door het te benoemen en erover te praten, neemt de overrompeling en de druk van de gevoelens een beetje af. Daarnaast leert je kind dat er woorden voor gevoelens zijn, waardoor de gevoelens begrijpelijker worden. Hierdoor leert je kind zich ook beter in anderen kinderen verplaatsen.”
Zo help je je kind emoties uit te drukken
Heb je het juiste moment gevonden om over de emoties van je kind te praten? Op deze manieren kun je je kind helpen alles een plekje te geven:
- Laat weten dat je je kind begrijpt, ook al lijkt het om een mini-probleem te gaan voor jou. Voor je kind kan het het einde van de wereld betekenen. Door erkenning te geven aan het gevoel, voelt je kind zich de volgende keer ook meer op zijn gemak zijn gevoel te uiten.
- Geef woorden aan het gevoel van je kind, als je kind zelf nog niet goed kan omschrijven wat hij voelt.
- Benoem regelmatig je eigen emoties. Kinderen leren grotendeels van het voorbeeld dat ze krijgen. Als jij vaak op een relaxte manier vertelt dat jij je zenuwachtig, boos of verdrietig voelt, raakt je kind hier ook comfortabeler mee.
- Laat je kind zich op creatieve manieren uitdrukken. Is je kind écht geen prater? Dan kan het soms beter helpen je kind zijn gevoelens te laten tekenen, aanwijzen in een boek over emoties of op te schrijven op briefjes en die in een zelf versierde ‘emotiedoos’ te stoppen.
4x hoe verschillende typen ouders reageren op emoties van kinderen