Is je kind nogal druk? Zo ga je om met drukke kinderen
Door druk gedrag van je kind kan hij of zij al snel een stempel krijgen. En dat terwijl druk zijn soms gewoon bij de leeftijd hoort. Soms zijn kinderen gewoon druk, helemaal als jullie als ouders ook aanwezige mensen zijn.
Het kan zijn dat je kind drukker is dan anders, omdat het aandacht van je wil. Of hij zit niet lekker in z’n vel en uit dat in druk gedrag. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je kind (opeens) een langere periode drukker gedrag vertoont. Het is aan jou hoe je hiermee omgaat.
Omgaan met drukke kinderen
Daarom zetten we een aantal tips op een rij voor omgaan met drukke kinderen.
Accepteer je drukke kind
Als je merkt dat andere kinderen van vrienden rustiger zijn dan je eigen kind, dan kan je dat soms misschien vervelend vinden. Maar bedenk je wel dat elk kind verschillend is en druk betekent niet meteen iets negatiefs. Misschien is jouw kind wel de gangmaker van het stel en maakt hij iedereen aan het lachen met zijn drukke gedrag. Accepteer dan ook hoe hij is en laat hem zijn wie hij wil zijn.
Zet zijn kwaliteit in
Is je kind graag lekker bezig met zijn lichaam? Laat hem dan helpen in de tuin, met boodschappen doen of met andere klussen waar hij zijn energie in kwijt kan. Met een puzzel maak je hem waarschijnlijk niet blij, maar je doet hem vast een groot plezier om hem te laten helpen met het vegen van de tuin (en jezelf ook).
Elke dag een ‘drukte-moment’
Je kind moet ’s morgens op tijd klaar zijn voor school, daarna rustig in de schoolbanken zitten om vervolgens weer met je mee naar huis te gaan. Plan daarom elke dag een ‘drukte-moment’ in voor je kind waarin hij lekker kan rennen, springen, gek doen, dansen of waar hij dan ook zin in heeft. Even zijn energie kwijt en lekker druk doen.
9 dingen die kinderen graag horen van hun ouders volgens deze gedragsdeskundige
Benader je kind positief
Misschien zit je zelf niet altijd te wachten op druk gedrag, probeer daarom je kind op een positieve manier te benaderen. Zeg niet de hele tijd ‘nee’ of ‘dat mag niet’, maar draai het om: ‘buiten mag je rennen, maar binnen lopen we’.
Zoek de achterliggende oorzaak
Het kan zijn dat je kind opeens een drukke periode doorgaat. Misschien is er een achterliggende oorzaak voor? Is er iets gebeurd op school, zijn er veel veranderingen in zijn leven, zit hij in de groei? Kijk of je kan uitzoeken waar het drukke gedrag vandaan komt en help je kind erdoorheen.
https://www.jmouders.nl/10x-postieve-eigenschappen-drukke-kinderen/
Wanneer is je kind te druk?
Denk je dat er meer aan de hand is en dat je kind niet zomaar druk is? Of krijg je dit bijvoorbeeld ook terug van de juf of meester op school? Dan kan het zijn dat je kind bijvoorbeeld ADHD heeft. Maar er is wel een deskundige nodig die deze diagnose kan stellen voor jullie.
Dingen waar je op kan letten zijn: je kind luistert niet als je hem direct aanspreekt, is snel afgeleid, is vergeetachtig, beweegt onrustig, ook bij zitten, is vaak in de weer, heeft moeite met rustig blijven zitten. Twijfel je, bespreek je zorgen dan altijd met de huisarts.