Heeft je kind een denkbeeldig vriendje? 8 veelgestelde vragen (en antwoorden)
Praat of speelt je kind met iemand die er niet echt is? Of zet je ook een bordje eten klaar voor de favoriete knuffelbeer? Dan heeft hij waarschijnlijk een denkbeeldig vriendje. Iets wat veel voorkomt en niet iets is om je direct zorgen over te maken.
Vragen als je kind een denkbeeldig vriendje heeft.
Heeft je kind heeft een denkbeeldig vriendje? En weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan? Dit zijn acht veelgestelde vragen én antwoorden.
1. Wat zijn denkbeeldige vrienden?
Denkbeeldige vrienden vinden kinderen met hun verbeeldingskracht uit. Vaak nemen ze de vorm aan van iets fysieks, zoals een pop, knuffel of speelgoed, maar ze kunnen ook volledig onzichtbaar zijn. Ook kan het zijn dat denkbeeldige vrienden niet altijd verzonnen zijn, ze kunnen gebaseerd zijn op echte mensen die er op dat moment gewoon niet zijn of karakters uit boeken en films. Kinderen kunnen ook meer dan één denkbeeldige vriend hebben.
2. Wanneer verschijnen ze?
Rond de leeftijd van twee en een half zou het kunnen dat je kleine een denkbeeldige vriend heeft. Het kan ook zijn dat het zich later ontwikkelt dan die leeftijd. Hoewel sommige denkbeeldige vrienden altijd aanwezig kunnen zijn voor je kind, kunnen anderen – afhankelijk van de situatie – komen en gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld alleen aanwezig zijn op specifieke plaatsen en tijden, zoals bijvoorbeeld in hun slaapkamer of het huis van oma.
3. Is het normaal als je kind een denkbeeldige vriend heeft?
Dat zeker. Twee op de drie kinderen kunnen op een bepaald moment een denkbeeldige vriend hebben, vooral rond de tijd als ze naar school gaan. Wees dus gerust, er is niets mis met je kind. Je kunt het in feite zien als een onderdeel van een gezonde ontwikkeling van de jeugd. Je kunt het ook zien als: kinderen met fantasievrienden hebben veel fantasie én kunnen socialer zijn en meer empathie tonen wanneer ze spelen met andere kinderen – wat hen weer zorgt om een meer attente en zorgzame volwassene te zijn.
https://www.jmouders.nl/soort-vriendjes-kind-liever-niet/
4. Waarom maken kinderen denkbeeldige vrienden?
Ieder kind kan er natuurlijk andere redenen voor hebben, maar enkele redenen voor een denkbeeldige vriend kunnen zijn:
Verveeld of eenzaam
Kinderen die de oudste zijn of geen broers of zussen hebben kunnen denkbeeldige vrienden maken
Als hulpmiddel
Het kan een hulpmiddel zijn om kinderen in een nieuwe fase in het leven te helpen, bijvoorbeeld wanneer jullie verhuisd zijn of je kind naar een andere school gaat, de geboorte van een broertje of zusje of een scheiding
Leuk om creatief bezig te zijn
Kinderen vinden het vaak leuk om creatief bezig te zijn en hun fantasie gebruiken. Ze zien het als kans om een wereld om hen heen te maken die ze kunnen verkennen
De touwtjes in handen houden
Met een denkbeeldige vriend heeft je kleine de touwtjes in handen
Voldoet aan andere behoeften
Het kan ook zijn dat de denkbeeldige vriend voor je kind voldoet aan andere behoeften, zoals bijvoorbeeld een steun bij spelletjes, iemand die nooit oordeelt of fouten ziet en goed luistert naar wat ze te zeggen hebben.
5. Weten kinderen zelf ook dat denkbeeldige vrienden niet echt zijn?
Ja! Volgens een psycholoog in Calgary is het creëren en onderhouden van een denkbeeldige vriend een geavanceerde cognitieve vaardigheid. Kinderen zijn zich er zeker van bewust dat het een ‘spel’ is, ze weten het verschil tussen het echte leven en fantasie.
Vriendjes maken: zo ontstaan vriendschappen op elke leeftijd
6. Hoe moet je als ouder er mee omgaan?
Het is belangrijk dat je de denkbeeldige vriend van je zoon of dochter nooit ontmoedigt, of hem het gevoel geeft dat hij gek is. Het kan emotioneel schadelijk zijn, en bovendien kunnen denkbeeldige vrienden zelfs nuttig zijn voor ouders omdat het hen veel inzicht geeft in de gevoelen en sympathieën van je kind.
Doe dingen voor het denkbeeldige vriendje
Het openhouden van de deur of het maken van extra snacks bijvoorbeeld. Je kunt je kind ook aanmoedigen om het zelf te doen of je te helpen met de taak, zodat je de denkbeeldige vriend niet uitsluit en je kind ook nog eens vaardigheden ontwikkelt.
Spreek met het denkbeeldige vriendje
Sommige kinderen kunnen het fijn vinden als je ook met de denkbeeldige vriend praat. Het kan zelfs zo zijn dat je kind pas een vraag wilt beantwoorden als je het ook met de denkbeeldige vriend hebt besproken, dat kan erg frustrerend zijn.
Het denkbeeldige vriendje krijgt de schuld
Denkbeeldige vrienden kunnen vaak de schuld krijgen voor iets wat je kind zelf heeft gedaan (bijvoorbeeld een grote puinhoop maken) – dat is natuurlijk nooit acceptabel. Leg wel rustig uit waarom dat niet zo kan zijn en vraag je kind te helpen het probleem op te lossen.
7. Gaan ze ooit weg?
In de meeste gevallen duren denkbeeldige vrienden slechts enkele maanden en maximaal drie jaar. Over het algemeen verdwijnen ze zodra je kind klaar is om over te stappen naar een nieuwe fase waar echte vrienden toegankelijker zijn.
8. Wanneer moet je je zorgen gaan maken?
Denkbeeldige vriendjes zijn over het algemeen dus heel normaal en niks om je zorgen over te maken, maar als je kind ouder wordt en hun ‘vriend’ beperkt je kleine, is het de moeite waard om er goed naar te kijken. In zeldzame gevallen kunnen denkbeeldige vrienden ook symptomen zijn van een ernstiger probleem. Als de denkbeeldige vriend bijvoorbeeld heel gemeen en kwetsend voor je zoon of dochter is, is het beste om je arts om advies te vragen.
Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken