Moet je je kind pushen om dankjewel tegen anderen te zeggen?
Natuurlijk wil je dat je mini opgroeit tot een sympathiek, vriendelijk en dankbaar mens, maar is het verstandig om die dankbaarheid af te dwingen? Door te zeggen tegen je kind: ‘En wat zeg je dan?’, als hij een plakje kaas krijgt bij de kaasboer, push je je kind om dankjewel te zeggen.
Veel ouders zullen dit doen, maar er zijn ook andere manieren om dankbaarheid aan te leren. Fijnere manieren voor je kindje en uiteindelijk ook voor jezelf.
“Wat zeg je dan?”
‘Doe mij nog maar een plakje!’ Ja, dat is een reactie die je van een kind kan verwachten op zo’n vraag toch? De ‘En wat zeg je dan?’-vraag wordt haast automatisch gesteld aan kinderen die iets krijgen van een ander en daarvoor moeten bedanken. Omdat dat zo hoort? Soms krijgen ze niet eens de tijd om zelf te reageren en worden ze direct voor het blok gezet. Want zegt nou zelf, je zet je peuter of kleuter toch wel een beetje voor het blok, als je elke keer maar weer vraagt ‘En wat zeg je dan?’, nietwaar? Je dwingt je kind om iets terug te zeggen, maar hoe moet hij nou weten dat jij wilt dat hij ‘dankjewel’ zegt?
Andere manieren voor je kind om dankjewel te zeggen
- Geef het goede voorbeeld, want je kind doet en zegt alles na van jou. Zeg daarom altijd ‘dankjewel’ als je iets van hem krijgt of als hij iets voor je doet. Maar zeg het ook tegen de kaasboer, de pakketbezorger of de barista wanneer je iets aanneemt óf wanneer je kind iets aanneemt en niets zegt.
- Waak ervoor dat een simpel ‘dankjewel’ geen standaard zinnetje wordt voor je kind, maar dat hij het echt meent. Vertel hem bijvoorbeeld over een moment dat jij dankbaar was voor iets dat hij deed en wijs hem op het goede gevoel dat hem dat gaf.
- Vertel dat niet elk kind speelgoed heeft en waarom niet. Kies vervolgens samen wat speelgoed uit waar je mini niet meer mee speelt en breng dit naar een instelling voor arme gezinnen of laat het hem persoonlijk aan iemand anders geven zodat hij met eigen ogen ziet dat hij een ander een blij (dankbaar) gevoel kan geven.
- Benoem dingen waar jij blij van wordt en dankbaar voor bent, bijvoorbeeld de zon die heel mooi opkomt of een mooie bos bloemen die op tafel staat. Maar ook het speelgoed dat je kind uit zichzelf opruimde of de knuffel die hij je zomaar gaf.
- Laat hem klusjes doen in huis en vertel hem daarna dat je dankbaar bent voor wat hij voor je deed.
- Neem het avondeten als moment om je dankbaarheid te tonen voor iets dat die dag gebeurd is. Ga het rondje af: je partner, jij, je kids. Vertel ze waar jullie dankbaar voor zijn en laat ze nadenken en vertellen over waar zij dankbaar voor zijn. Elk antwoord is goed: is je peuter dankbaar voor al zijn speelgoed, dan is dat goed. Kleine kinderen zijn erg gehecht aan spullen, dat heeft nog niet zoveel met materialisme te maken.
- Leer je kindje ook aan om vriendelijk te zijn naar anderen en medeleven te tonen, dit zal zich uiteindelijk ook uiten in dankbaarheid. En onthoud: dit is een lang proces, verwacht dus niet dat je peuter altijd een oprechte dankbaarheid zal tonen en dat is ook helemaal niet erg.
Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.
Lees ook:
- 5 vragen die je kunt stellen om de schooldag van jouw kind te bespreken
- Body positive opvoeden: 8 tips om te zorgen dat je kind van zijn lichaam houdt
- Kinderen die hun ouders slaan: zo kun je er het best op reageren