Kiki Meijer
Kiki Meijer Gezondheid 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dít is waarom jouw kind voldoende moet buitenspelen

Tegenwoordig hangen ze liever voor de tv of gamen ze samen met vrienden, maar voldoende buitenspelen is van uiterst belang voor je kind. Boomhutten bouwen, een wandeling in het bos of spelen in de speeltuin: buiten is er genoeg te beleven.

De natuur heeft een goede invloed op de ontwikkeling van kinderen. Te weinig naar buiten gaan kan leiden tot fysieke en psychische problemen bij je kind. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van kinderen uit de stad zich anders ontwikkelen dan die van kinderen op het platteland.

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Maar waarom is het nou zo essentieel dat je kind voldoende naar buiten gaat? Hieronder vertellen wij jou een aantal redenen.

Het verhogen van de weerstand

Buitenspelen zorgt voor een verhoging van de weerstand van je kind. Dat komt voornamelijk door de vitamine D die kinderen aanmaken door zonlicht. Deze vitamine zorgt voor een versterking van de botten en het gebit van jouw kind, voornamelijk tot de leeftijden van 4 jaar.

Door vitamine D krijgt je kind meer energie, maar kunnen ze ook hun energie kwijt. Ze hebben het nodig om lekker te rennen en klimmen in de natuur.

Beweging

Een kind moet minimaal twee uur per dag buitenspelen volgens De Wereld Gezondheidszorg Organisatie. Het is belangrijk dat je kind in beweging blijft, de sensomotorische ontwikkeling van je kind wordt daardoor namelijk gestimuleerd. Zo kunnen ze hun spierkracht, evenwicht en uithoudingsvermogen ontwikkelen.

Ook verlaagt het de kans op eventuele latere klachten, zoals overgewicht, oogklachten door teveel beeldschermgebruik en een mindere sociale ontwikkeling.

Belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling

Uit een Noors-Canadees onderzoek blijkt dat buitenspelen de cognitieve vaardigheden van je kind verbetert. Ook liet het onderzoek een positieve relatie zien tussen het aantal gespeelde uren in de buitenlucht en de concentratie van de kinderen.

Interactie met leeftijdsgenoten

Wanneer kinderen buitenspelen komen ze uit hun comfort zone. Ze komen meer in contact met leeftijdsgenoten en worden uitgedaagd om te spelen met kinderen die ze nog niet kennen uit hun klas of bijvoorbeeld via sport.

Leeftijdsgenoten kunnen van elkaar leren en fantaseren: van samen boomhutten bouwen tot ravotten in de modder. Je kind maakt tijdens het buitenspelen nieuwe vrienden en vriendinnen.

Slaapproblemen

Als je kind zijn energie niet voldoende kwijt kan, uit zich dit in druk en vervelend gedrag, maar ook in slaapproblemen. Het lichaam van je kind kan ontprikkelen wanneer ze buiten zijn.

Sommige kinderdagverblijven hebben zelfs babyslaaphuisjes buiten staan. Oorspronkelijk komt dit idee uit Scandinavië. De kwaliteit van de lucht buiten is beter, er is vitamine D aanwezig en kinderen slapen hierdoor langer en dieper.

Ontwikkeling van creativiteit

Buiten kan je kind op ontdekkingstocht gaan. Ze bedenken en spelen hun eigen spelletjes, oplossingen en fantasiewerelden. De natuur voelt voor je kind als een vrije ruimte waar zij hun gang kunnen gaan.

Hoe krijg ik mijn kind weer aan het buitenspelen? Gezinscoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.