Dit kun je doen als jouw kind vaak een bloedneus heeft
Een bloedneus komt bij het ene kind vaker voor dan bij het andere kind. Hoewel het meestal geen ernstige oorzaak heeft, kan het wel vervelend zijn. Zeker wanneer het vaker voorkomt. Heeft jouw kind regelmatig last van een bloedneus? Dan kun je de volgende dingen doen.
Of een bloedneus nu ontstaat vanuit het niets of na bijvoorbeeld een klap op de neus of neuspeuteren. Voor kinderen kan een bloedneus erg vervelend zijn en veel indruk maken.
Bloedneus bij kinderen: goede aanpak
Blijf kalm en kalmeer je kind
Wanneer je kind een bloedneus krijgt, is het belangrijk om kalm te blijven. Kinderen zijn gevoelig voor de reacties van hun ouders, dus als je zelf rustig blijft zal dit je kind helpen ook rustiger te worden. Neem je kind mee naar een rustige plek, laat hem of haar zitten en vraag om rustig door de mond te ademen. Dit kan helpen om de stroom van bloed te verminderen.
Knijp de neus dicht
Laat je kind zijn of haar hoofd lichtjes naar voren kantelen. Knijp vervolgens zachtjes met je duim en wijsvinger, net onder het botje, de neusvleugels samen. Dit helpt om de bloedstroom te verminderen en de druk op de bloedvaten te verminderen. Laat je kind op deze manier gedurende ongeveer 5-10 minuten zitten terwijl je het bloeden in de gaten houdt.
Lucht bevochtigen
Droge lucht kan bijdragen aan bloedneuzen, vooral tijdens de koude wintermaanden of als je een airconditioning gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in de kamer van je kind. Dit kan helpen om de slijmvliezen in de neus vochtig te houden en hierdoor zal het aantal bloedneuzen minder worden.
Probeer neuspeuteren te voorkomen
Neuspeuteren kan de gevoelige bloedvaten in de neus beschadigen en bloedingen veroorzaken. Leer je kind om niet in de neus te peuteren. Als je merkt dat je kind dit toch doet, herinner hem of haar er dan aan om het niet te doen. Door neuspeuteren wordt de kans op een bloedneus groter.
Neusslijmvlies beschermen
Leg je kind uit dat het voorzichtig om moet gaan met zijn of haar neus. Laat het, naast neuspeuteren, ook hard snuiten vermijden. Zelfs het krabben aan de buitenkant van de neus kan al zorgen voor een bloedneus. Leg aan je kind uit dat dit kan gebeuren en probeer je kind hiervan bewust te maken.
Neusspray met zout water
Een neusspray met zout water kan helpen om de neus van je kind gehydrateerd te houden en tegelijkertijd de irritatie te verminderen. Gebruikt je kind andere medicijnen? Dan is het aan te raden om eerst te overleggen met de huisarts of kinderarts.
Bezoek aan de huisarts
Als jouw kind regelmatig last heeft van bloedneuzen, is het aan te raden om een afspraak te maken met de kinderarts. Herhaalde bloedneuzen kunnen soms een teken zijn van onderliggende problemen, zoals allergieën, neuspoliepen of een bloedstollingsprobleem. De huisarts kan de situatie beoordelen en zonodig aanvullende tests doen of jouw kind doorsturen naar het ziekenhuis.
Neusspray-verslaving bij jongeren: wat kun je als ouder doen?