Wat als je kind bicurious is? 6 tips
Het wordt in onze samenleving steeds makkelijker om uit te komen voor je seksuele geaardheid. Ook onder pubers is het een veelbesproken onderwerp, waar makkelijk over gepraat wordt. Steeds vaker trekken pubers hun geaardheid in twijfel.
Het is heel normaal dat je als puber een beetje bicurious bent. Pubers willen immers experimenteren en zijn op ontdekkingstocht naar zichzelf.
Wanneer ben je bicurious?
Je bent bicurious of bischierig als je openstaat voor romantische of seksuele relaties met mensen van verschillende genders. Het label wordt soms omarmd door mensen die hun homoseksualiteit in twijfel trekken, maar die zich nog niet comfortabel genoeg voelen om ervoor uit te komen.
Mensen die bicurious zijn, ook wel bischierig in het Nederlands, willen zich bewust (nog) niet plaatsen onder het begrip biseksueel. Het kan zijn dat iemand zichzelf als bicurious blijft identificeren zolang ze hun gevoelens nog niet volledig hebben onderzocht. Deze term impliceert misschien een gebrek aan ervaring, maar betekent eerder een interesse in het verkennen.
6 tips voor ouders met een bicurious kind
Als ouder is het misschien lastig om me je kind over dit onderwerp te praten, maar zolang je kind hier zelf open over is kun je proberen om dit zelf ook te zijn. Hier zijn zes tips voor ouders met een bicurious kind.
1. Creëer een veilige, open omgeving
Het is belangrijk dat je kind zich veilig en comfortabel voelt om met jou te praten over gevoelens. Ze kunnen ook vragen stellen en hierbij kun je zelf ook open zijn over je ervaringen tijdens je jeugd. Zorg voor open communicatie en benadruk dat je er altijd voor je kind bent, ongeacht hun seksuele voorkeur.
2. Informeer jezelf
Doe onderzoek naar bischierigheid en andere seksuele voorkeuren. Zo kun je beter begrip tonen en wordt het makkelijker om met je kind over dit onderwerp te praten. Je laat zien dat je op hoogte bent en je kunt zelfs informatie aan je kind geven.
3. Vermijd oordelen
Probeer eventuele vooroordelen die je hebt los te laten. Een kind wil zich geaccepteerd voelen zoals hij of zij is, zonder negatieve oordelen of verwachtingen. Probeer dus niet te oordelen als je kind zegt dat hij bicurious is.
4. Luister
Neem de tijd om echt naar je kind te luisteren wanneer ze hun gedachten, gevoelens en vragen delen. Geef een kind de ruimte om zich vrij uit te drukken zonder onderbrekingen.
5. Respecteer privacy
Als je kind zijn hart gelucht heeft en kenbaar heeft gemaakt dat hij bicurious is. Respecteer dan ook de privacy en geef hem de ruimte om zichzelf te ontdekken. Deel ook niet zomaar alles met vrienden en familie, want je kind heeft dit in vertrouwen aan je verteld.
6. Moedig gezonde relaties aan
Ongeacht de seksuele voorkeur van je kind is het belangrijk om te helpen bij het opbouwen van gezonde, respectvolle en liefdevolle relaties. Leer het belang van wederzijds respect, toestemming en communicatie binnen relaties.