Heeft je kind last van een angststoornis? Dit is wat je als ouder kunt doen
Je kind is niet alleen bang voor spinnen, maar ook voor grote menigtes. Of hij durft niet meer op bepaalde plekken te komen uit angst voor een paniekaanval. Als je kind last heeft van een angststoornis is dit moeilijk om aan te zien, hieronder lees je wat jij voor je kind kunt doen.
Uit onderzoek blijkt dat een angststoornis vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens. En waarschijnlijk is het aantal kinderen met een angststoornis de laatste jaren alleen maar toegenomen door de opkomst van social media en de coronapandemie. Als een angststoornis bij een kind niet goed behandeld wordt, is de kans groter dat de angst zich doorzet naar de volwassen jaren.
Allesoverheersende angst
‘Angststoornis’ is een verzamelnaam voor verschillende angsten en stoornissen. Ze worden gekenmerkt door een allesoverheersende angst. Er wordt gesproken van een stoornis als er geen gevaar in de buurt is, de angst geen reële grond heeft en iemand er sociale problemen door ondervindt. De meest voorkomende angststoornissen onder tieners zijn:
- Paniekstoornis
- Sociale angststoornis
- Dwangstoornis
- Posttraumatische stress-stoornis
- Gegeneraliseerde angststoornis
- Specifieke fobieën
- Separatie-angststoornis
Wat zijn de kenmerken van een angststoornis?
Angststoornissen bij kinderen kunnen zich uiten op de volgende manieren:
- Lichamelijk: je kind krijgt een paniekaanval of heeft hoofdpijn of buikpijn.
- Mentaal: gedachten over nare dingen of gebeurtenissen en piekeren.
- Gedragsmatig: moeilijke situaties uit de weg gaan, prikkelbaar of opstandig gedrag, huilen, geruststelling willen krijgen.
Wat is een angstaanval?
Een angststoornis kan gepaard gaan met angstaanvallen. Je kind heeft opeens last van hartkloppingen, koude rillingen en het lijkt wel alsof hij niet genoeg lucht krijgt. Dit zijn symptomen van een angstaanval, ook wel een paniekaanval genoemd. Je wordt daarbij plotseling overspoelt door een korte en onverwachte angst. Dit kan een paar minuten duren, maar ook een half uur.
Een angstaanval ontstaat doordat het lichaam adrenaline aanmaakt om te reageren op mogelijk gevaar. Vanaf ongeveer dertien jaar worden spontane paniekaanvallen gerapporteerd. Door de symptomen kan het heel heftig lijken, maar het is niet levensbedreigend. Het is feitelijk een fysieke reactie op stress of een stoornis.
Wat kun jij als ouder doen?
Het is belangrijk dat je kind deze dingen (blijft) doen:
- Bewegen
- Goed eten
- Genoeg slapen
- Regelmaat
- Ontspannen
Wat je verder nog kan doen:
- Praat over de angsten met je kind.
- Omdenken: je kind heeft misschien angstige gedachten, probeer deze gedachten te veranderen. Dit kan door afleiding te zoeken of te vragen wat je kind leuk vindt zodat ze daaraan kunnen denken in een angstige situatie. Bedenk welke geruststellende gedachten jou zouden kunnen helpen.
- Een dagboek aan je kind geven. Daarin kan hij opschrijven wat er gebeurt in de angstige momenten. Welke gevoelens komen er omhoog? Hoe reageer je daarop?
Daarnaast is het belangrijk dat je kind zo veel mogelijk blijft doen. Door alles te doen zoals ‘normaal’ leert je kind om te gaan met de angstige situaties. Hierdoor neemt de angst ook af, omdat ze zien dat de angst ongegrond is.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Worden de angstklachten erger? Duren de klachten langer dan een tot twee weken? Dan is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan. Die zal samen met jou en je kind op zoek gaan naar de oorzaak van de angst en mogelijke oplossingen.