Help! Mijn kind accepteert mijn nieuwe partner niet, tips van een kinderpsycholoog
Wanneer je na je scheiding een nieuwe liefde ontmoet, gaat eindelijk de zon weer voor je schijnen. Als je verliefd bent, wil je graag diegene in jouw leven betrekken, maar voor je kind kan de komst van een nieuwe partner moeilijk zijn. Kinderpsycholoog Laura Martínez geeft in dit artikel advies over wat je kunt doen als je kind je nieuwe partner niet accepteert.
Welke leeftijd je kind ook heeft, een scheiding blijft altijd heftig. Wanneer er opeens een nieuwe partner in het leven van hun moeder of vader verschijnt, kan dit extra moeilijk zijn. Het kan zelfs zorgen voor veel verzet en het niet accepteren van de nieuwe vriend of vriendin.
Wat kun je doen als je kind je nieuwe partner niet accepteert?
Het ene kind is makkelijker dan de ander, ook wanneer het aankomt op het accepteren van een nieuwe liefde. Kinderpsycholoog Martínez geeft handige tips als je kind je partner niet accepteert.
Praat met je kind
Wanneer je merkt dat je kind zich anders gaat gedragen wanneer je nieuwe partner er is, dan is het belangrijk om met je kind te praten. “Vaak worden kinderen in zo’n situatie boos, verdrietig of zelfs bang”, zegt Martínez. “Het is dan goed om je kind apart te nemen en over zijn of haar gevoel te praten. Wat voelt je kind en waarom heeft het dit gevoel? En nog belangrijker: wat kun je doen om dit gevoel bij je kind weg te nemen? Misschien heeft je kind de scheiding nog niet verwerkt en is het bang dat je nieuwe partner de plek van zijn of haar moeder of vader in wil nemen. Maak het bespreekbaar en leg het goed uit.”
Leef je in
Het is goed om je in te leven in de gevoelens en de positie van je kind. “Wanneer je je inleeft kun je misschien bepaalde acties en reacties van je kind beter begrijpen. Zo kom je erachter waar de eventuele woede, angst, het verdriet of het verzet tegen je nieuwe vriend(in) vandaan komt en snap je je kind beter”, vertelt Martínez.
Niet pushen
“Het is belangrijk om je kind de tijd te geven om aan deze nieuwe situatie te wennen. Voor het ene kind is een maand voldoende, het andere kind is na zes maanden nog niet gewend. Probeer je kind in ieder geval niet te pushen door hem of haar altijd mee te laten gaan naar plekken waar je nieuwe liefde ook is. Wanneer je kind dit niet ziet zitten, dan moet je er ook niet op aandringen. Met zulke acties verwijder je jezelf alleen maar van je kind”, benadrukt Martínez.
Zorg voor quality time
Wanneer je kind gewend is om vaak alleen met vader of moeder te zijn dan is het moeilijk om de aandacht opeens met iemand te moeten delen. “Zorg er daarom voor, dat er genoeg momenten voor jou en je kind overblijven. Hierdoor voorkom je jaloezie of dat je kind bang wordt om je aandacht te verliezen. Het beste is om je aandacht voor je kind en je nieuwe partner goed te verdelen, zodat niet alleen je nieuwe partner maar zéker ook je kind blij is.”