Tip om te doen met kinderen op een regenachtige dag: maak een kijkdoos
Het perfecte moment voor het maken van een kijkdoos met je kinderen is wanneer het buiten met bakken uit de hemel valt. Met zo’n knutselwerk zijn ze namelijk wel even zoet.
Bovendien is het resultaat van een kijkdoos geweldig en magisch en daar heeft je kind nog heel lang plezier van. Dus, zoek de knutselspullen bij elkaar en ga aan de slag met het maken van een kijkdoos.
Hoe moet je een kijkdoos maken?
Een kijkdoos maken is makkelijk, maar kost wel wat tijd en voorbereiding. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een geschikte doos hebt. Een schoenendoos is hier perfect voor, omdat de deksel eraf kan. Verder heb je knutselspullen nodig. Denk aan een schaar, soms is een mesje handig, lijm, knutselpapier, stiften en kleurpotloden of verf, eventueel glittersteentjes en andere versiersels. Heb je oude tijdschriften? Leg die dan neer voor je kinderen. Vaak staan daar genoeg plaatjes in om te kunnen gebruiken bij het maken van de kijkdoos.
Ook handig om bij de hand te hebben is een bolletje wol of touw, dubbelzijdig tape en eventueel naald en draad, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Het is namelijk het leukste als je kind zoveel mogelijk zelf kan doen.
Een kijkdoos maken
Dan gaat het leuke werk beginnen: het maken van de kijkdoos. Volg je de volgende stappen, dan is het een eitje.
Stap 1: kies een thema
Kies een thema, dat werkt makkelijker. Bijvoorbeeld het bos, de onderwaterwereld, dieren, een magisch sprookje, een Disney-thema, ninja’s, een sport, een seizoen, Sinterklaas of Kerstmis en ga zo maar door.
Stap 2: versier de binnenkant
Gebruik de binnenkant van de doos als de omgeving van je thema. Heb je een onderwaterwereld als thema, dan kun je de zijkanten beplakken met blauw papier, maar ook met krabbetjes en zeewier, koraal en vissen. Alles mag: verven, tekenen, knippen en plakken.
Stap 3: zet objecten neer
Nu ga je verder met de binnenkant van de doos. Knip bijvoorbeeld vissen uit die je afwisselend van elkaar neerzet in de doos. Denk ook aan verschillende hoogtes, door middel van kleine satéprikkertjes of een touwtje dat je door het midden bevestigd en waar je elementen aan kunt hangen. Zorg ervoor dat sommige elementen dichter bij de voorkant van de doos worden geplakt, terwijl andere verder naar achteren worden geplakt om diepte te creëren.
Stap 4: de buitenkant van de kijkdoos maken
Maak een kijkgaatje aan de voorkant van de doos met een mes. Versier vervolgens de buitenkant van de doos met verf, tekeningen of knutselpapier. Denk ook aan glitters en stickers, of cadeaupapier.
Stap 5: de deksel van de kijkdoos
Snijd met een mes ‘ramen’ uit de deksel van de kijkdoos en plak hier wat transparant papier over. Dit geeft een mooi effect wanneer je in de kijkdoos kijkt.
Stap 6: extraatjes
De kijkdoos wordt extra magisch als je er een led-waxinelichtje in zet of een klein led-lichtsnoer.
Hoe werkt een kijkdoos eigenlijk?
Een kijkdoos maak je natuurlijk omdat het leuk is om te doen, maar hoe werkt zo’n kijkdoos nou eigenlijk? Dat is simpel! Het is een soort miniatuur-tentoonstelling die je bekijkt door een gaatje in de doos. Er is van alles te zien in de doos en al die elementen bij elkaar vertellen een verhaaltje. Over de dieren die in het bos leven of over het tot bloei komen van de tuin in de lente. Over zeedieren of misschien wel over magische wezens en sprookjes. Dat is het leuke van een kijkdoos: kinderen kunnen hun fantasie volop gebruiken en zien daar meteen resultaat van.
Voorbeelden van kijkdozen
Online vind je genoeg voorbeelden van kijkdozen. Op Pinterest bijvoorbeeld, maar ook op YouTube zijn vele DIY’s en voorbeelden van kijkdozen te vinden. Zoek ook eens op Instagram met de #kijkdoos en je vindt vele leuke en inspirerende voorbeelden.
Inspiratie voor een kijkdoos
Heb je even geen inspiratie voor het bedenken van een thema voor een kijkdoos? Check dan even ons lijstje met maar liefst vijfentwintig thema’s, daar zit vast wel iets tussen wat je kinderen leuk vinden om te maken.
- je vakantie
- magische wezens
- onderwaterwereld
- het bos
- het strand
- de seizoenen
- een favoriete sport
- een dier
- een bekend figuur zoals Nijntje, Kikker, Winnie de Poeh, de Gruffalo, Peppa Pig of Harry Potter
- een lievelingsboek
- kastelen en ridders
- prinsessen of elfjes
- een sprookje
- je gezin
- een droom of wens
- sneeuwpret
- een feestdag zoals Sinterklaas, Kerstmis, Halloween of Pasen
- dinosaurussen
- de dierentuin
- de ruimte
- een Disney film
- een persoonlijk museum
- een bijzonder landschap, bijvoorbeeld een vulkaan
- robots
- een beroep zoals dokter, brandweer of schilder