Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Eten en Voeding 18 dec 2024
Leestijd: 4 minuten

Doen met de kids in de kerstvakantie: winterse lekkernijen maken met ingrediënten uit je keukenkastje

De kerstvakantie is er de perfecte periode voor: gezellig samen bakken. Het is vaak koud, nat en donker, lekker binnen blijven dus! Kaarsjes aan, een versierde kerstboom, een kerstmuziekje op de achtergrond en… bakken maar! Of nou ja, winterse recepten maken met je kids, met ingrediënten die je meestal gewoon in je keukenkastje hebt liggen.

En zo niet? Dan is een winterse wandeling naar de plaatselijke supermarkt ook niet zo erg. Kunnen jullie daarna thuis weer opwarmen met warme chocolademelk met slagroom en wat zelfgemaakt lekkers.

10 winterse recepten met ingrediënten uit je keukenkastje

Bakkers klaar? Bakken maar! Of gewoon lekker aanrommelen met chocoladepasta, pindakaas, jam, wafeltjes, yoghurt, pannenkoeken (kant-en-klaar mag best), fruit en koekjes.

De kerstboom van pannenkoeken

Easy peasy deze kerstboom gemaakt van pancakes of pannenkoeken. Met een basisrecept van bloem (250 gram), melk (500 ml), eieren (2) en zout (snuf) bak je zo een stapel pannenkoeken. Daar halen je kinderen vervolgens sterren uit met een koekvorm en die stapelen ze op elkaar. Een gezellige prikker (de piek) erop maakt de kerstboom helemaal af.

Winters recept voor tussendoor: mini-tosti’s in de vorm van kerststerren

Komt die koekjesvorm weer van pas! Niets lekkerder dan tussen de middag warme tosti’s eten in de winter. Vooral ook erg lekker als je nog oud brood hebt liggen en dat niet weg wilt gooien. Doe ertussen wat je kinderen lekker vinden: kaas, ham, chocoladepasta of een plakje banaan en wat pindakaas. Smullen maar!

Versgebakken koekjes versieren

Koekjes bakken is leuk, maar versgebakken koekjes versieren is voor kinderen natuurlijk nóg leuker. Trek daarom alle koekvormpjes die bij Kerstmis horen uit de kast, maak een simpel koekjesdeeg en bak de lekkerste koekjes die jullie later versieren met jam, chocoladepasta, hagelslag, poedersuiker en misschien nog wat glazuur. Opeten met warme chocolademelk en een kerstfilm erbij.

Warme chocolademelk, maar dan extra extra

Wie zegt dat een kop warme choco er saai uit moet zien? Niemand inderdaad, daarom maak je vandaag met je kinderen deze geweldige over-the-top hot chocolade met een sneeuwpop van marshmallows erin. Groot voordeel: die marshmallows smelten en dat maakt de chocolademelk nog romiger.

Sneeuwpoppen om op te eten: winters recept ten top

Hebben jullie nog marshallows over? Laat je kinderen dan heerlijk knutselen met de spekjes, gesmolten chocolade en houten prikkers. De gezichtjes en armen van de sneeuwpoppen tekenen je kids erop met een prikker en wat gesmolten chocolade of, als je dat niet in huis hebt, met chocoladepasta.

Kerstmutsen van poffertjes

Bak een paar (kant-en-klare) poffers in de pan en laat ze afkoelen. Laat je kinderen de aardbeien wassen en de kroontjes eraf snijden. Met een beetje yoghurt of slagroom plakken ze vervolgens de aardbeien bovenop het poffertje vast. Tadaa! Daar zijn jullie eetbare kerstmutsen. Ook heel leuk voor het kerstdiner op school.

Kerstbomen om op te eten

Het hoeft niet allemaal zoet natuurlijk, iets hartigs is ook hartstikke lekker en leuk om te maken. Zoals deze kerstbomen met wat plakjes worst, kaas en komkommer. Voor een vega optie kun je de worst vervangen door een blokje kaas, een klein tomaatje of een poffertje. Schaaf voor de boom plakken komkommer in de lengte af en zet ze vast met een prikker. Er bovenop komt de piek in de vorm van een ster van kaas. Perfect om van te smikkelen tijdens een kerstfilm en een hapjesplank.

Knapperige chocoladebroodjes

Een variatie op de heerlijke kaneelbroodjes, maar dan net even anders en helemaal kidsproof. Deze crunchy chocoladebroodjes maak je gemakkelijk van croissantdeeg (uit een blik). De plakjes deeg smeer je in met crunchy hazelnootpasta en vervolgens bak je ze af in de oven. Laat ze als ze goudbruin zijn even afkoelen en eet ze warm op. Het ultieme winterse recept.

Een koekhuisje van wafels (heel makkelijk)

Die koekhuisjes zien er altijd spectaculair uit, maar ook een beetje angstaanjagend vanwege het vele werk dat erin zit. Met dit kersthuisje valt dat allemaal wel mee. Die maken je kinderen namelijk gemakkelijk van kant-en-klare wafels. De muren en het dak zet je ‘vast’ met iets plakkerigs, zoals glazuur of chocoladepasta. Versier het huisje naar wens met snoepjes en andere lekkernijen uit het keukenkastje.

Winters recepten: smeltende sneeuwpoppen

Bak koekjes of koop ze kant en klaar. Wit glazuur maak je heel simpel door poedersuiker met steeds een beetje water te mixen tot de gewenste dikte. Laat je kinderen de (afgekoelde) koekjes versieren met wit glazuur en zet er een marshmallow in wanneer het glazuur nog vloeibaar is. Daarna versieren jullie de gesmolten sneeuwpop met hageltjes, parels, gesmolten chocolade of chocoladepasta. Even laten uitharden en de smeltende sneeuwpoppen zijn klaar om opgegeten te worden.

Meer lekkere recepten om met kinderen te maken vind je hier

  • Bekijk hier hoe Bizzey bakt met kinderen
  • Nog meer recepten met chocolade in de hoofdrol
  • Recepten om zelf ijsjes te maken
  • Drankjes voor kinderen om mee op te warmen

Lekkere havermoutkoekjes voor de kids!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.