Keelpijn bij je kind: hoe komt het en wat kun je er tegen doen?
Ieder kind heeft weleens last van keelpijn en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Als ouder vraag je je dan af: hoe komt het? En wat kan ik er tegen doen?
We zetten het op een rijtje.
Keelpijn
Keelpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus. De mate waarin een kind last heeft van keelpijn kan verschillen. Sommigen hebben alleen een vervelend gevoel in de keel, anderen hebben weer last met slikken en praten. Al helemaal voor jonge kinderen is het lastig om aan te geven wat ze nou voelen.
Het is als ouder dan ook fijn om te weten wanneer je kind keelpijn heeft. Vaak gaat het namelijk gepaard met verkoudheid. Ook kan de keel rood zijn en voelen de klieren van je kind opgezet.
Symptomen
Naast bovengenoemde signalen die je als ouder kan opvangen, zijn er nog een aantal andere symptomen die erop kunnen duiden dat je kind keelpijn heeft. Je merkt het als je kind:
- Meer huilt dan normaal
- ‘s Nachts onrustig is
- Weinig tot niet eet en drink
- Koorts heeft
Keelamandelen
Bij keelpijn zijn vaak ook de keelamandelen ontstoken. De keelamandelen zitten achter in de keel en zien eruit als twee amandelvormingen zwellingen. Over het algemeen houden ze ziekteverwekkers, die via de mond binnenkomen, tegen. In sommige gevallen komen er zoveel tegelijk binnen, dat de keelamandelen het niet meer aankunnen. Dan raken ze ontstoken.
Wat te doen?
Als ouder kun je het volgende doen als je kind keelpijn heeft:
- Regelmatig iets te drinken geven, bij voorkeur iets kouds. Dat verzacht de keelpijn. Hetzelfde geldt voor het zuigen op een dropje.
- Zorg ervoor dat je kind extra rust krijgt.
- Wanneer je kind koorts heeft, is het goed om hem of haar kleding aan te trekken die los zit. Op die manier raakt hij of zij de warmte kwijt.
- Geef wat meer aandacht, dat leidt af van de pijn .
Medicijnen
Mocht je kind erg veel pijn hebben, dan kun je er als ouder voor kiezen om hem of haar een paracetamol te geven. Lees bij gebruik natuurlijk altijd even de bijsluiter. Zorg dat je genoeg geeft en op vaste tijden. Lees hier bij J/M Ouders over tips hoe je kind goed zijn medicijnen inneemt.
Huisarts raadplegen
Keelpijn gaat vaak naar een paar dagen over, maar het kan natuurlijk zijn dat je kind er langer last van heeft. Mocht je het nou niet vertrouwen, dan kun je altijd de huisarts raadplegen. Doe dit sowieso als je kind:
- Blauw ziet
- Een zieke indruk maakt
- Veel kwijlt
- Benauwd is
- Anders dan normaal ademhaalt
- Zijn of haar mond niet openkrijgt
- Jonger dan drie maanden is en koorts krijgt
Heb jij vragen over de gezondheid van je kind? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen en hun kinderen. Heeft je kind last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.
Meer lezen?
- Auch, groeipijn! Dit kun jij doen om de pijn een beetje te verzachten
- Heeft je kind buikpijn? Dit wil je erover weten
- Heeft je kind veel hoofdpijn? Hierdoor kan het komen en dit kun je eraan doen