Keelontsteking bij een kind: zo herken je het en dit kun je ertegen doen
Elk kind heeft weleens last van zijn keel. Vaak is het een klein verkoudheidje dat na een paar dagen weer weg is, maar soms is het serieuzer dan dat. Een keelontsteking kan heel pijnlijk zijn, maar hoe weet je of je kind een keelontsteking heeft? En wat kun je er het beste tegen doen?
Wij vertellen je er in dit artikel alles over.
Keelpijn bij kinderen
Een verkoudheid hangt al snel in de lucht, zeker als je kind vaak met andere kinderen in aanraking komt, zoals op de opvang, op school of op de sportclub. Keelpijn komt dan ook vaak voor bij jonge kinderen. Soms is keelpijn alleen een beetje vervelend en gaat het snel over, maar soms is het heel pijnlijk en kan je er moeilijk door slikken en praten.
Het zijn juist jonge kinderen die snel keelpijn krijgen, omdat hun weerstand nog niet goed is ontwikkeld. Elke keer dat een kind ziek is, bouwt hij of zij weerstand op. Kinderen ouder dan 7 jaar krijgen om die reden minder snel een keelontsteking dan kinderen die jonger zijn.
Verschil tussen keelpijn en keelontsteking
Maar wanneer heeft je kind nou ‘gewoon’ keelpijn en wanneer een keelontsteking? Simpel gezegd gaat het hierbij met name om de hoeveelheid pijn die erbij komt kijken. Keelpijn ontstaat meestal door een virus, vaak het verkoudheidsvirus. Het kan ook door een bacterie komen, maar die kans is veel minder groot.
Een keelontsteking is pijnlijker en erger dan gewone keelpijn. Bij een keelontsteking is er sprake van ontstoken slijmvlies. Het zorgt voor een flinke rode keel en gezwollen en pijnlijke klieren in de hals. Ook de keelamandelen zien er gezwollen en rood uit. Op deze gezwollen plekken zie je vaak witte puntjes zitten. Daarnaast kan koorts ook opspelen, waardoor een kind dus echt ziek kan worden van een keelontsteking.
Heeft mijn kind een keelontsteking?
Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een keelontsteking:
- Branderig en/of pijnlijk gevoel in de keel
- Pijn bij praten en/of slikken
- Opgezwollen lymfeklieren in de hals
- Opgezwollen, rode amandelen
- Koorts
- Heesheid
- Hoesten
- Oorpijn
Tips tegen keelpijn
Als je kind een keelontsteking heeft, gaat dit meestal vanzelf weer over, maar het is natuurlijk niet fijn. Je kan wel een paar dingen doen om de pijn proberen te verzachten. Laat je kind regelmatig wat drinken, een waterijsje eten of op een dropje of keelsnoepje zuigen. Het vocht verzacht namelijk de pijn. Ook kun je je kind paracetamol geven om de pijn te verlichten. Let daarbij goed op de bijsluiter.
Als je kind koorts heeft door de keelontsteking, dan is het belangrijk dat hij goed zijn warmte kwijt kan. Als je kind het koud heeft, ben je snel geneigd om hem een dikke trui aan te trekken, maar je kunt beter dunne kleding kiezen dat wat losser zit en hem in bed een extra deken geven. Laat je kind lekker uitrusten en zo weinig mogelijk praten, dan knapt hij hopelijk snel weer op.
Wanneer huisarts bellen?
Een keelontsteking duurt al gauw een week tot tien dagen. Als de pijn na tien dagen nog steeds aanwezig is, is het verstandig om de huisarts te bellen. Ook als je kind niet meer kan slikken of drinken, benauwd is, moeilijk ademt, gaat kwijlen, zijn mond niet meer open krijgt of steeds zieker wordt moet je de huisarts bellen.
Roodvonk: alles wat je als ouder moet weten over deze kinderziekte