Schokkend: bijna een op de vijf jongeren is slachtoffer van huiselijk geweld
De meeste ouders kunnen het zich niet voorstellen dat je je eigen kind geweld aandoet. Tenminste, dat zou je denken. De cijfers die vanochtend vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten kwamen, zijn dan ook zeer schokkend te noemen. Zo krijgt bijna een op de vijf jongeren te maken met huiselijk geweld.
Dat is een stuk hoger dan je misschien zou verwachten.
Slachtoffer huiselijk geweld
Een veilige thuissituatie is voor heel veel mensen vanzelfsprekend: ouders die van je houden, voor je zorgen en het beste met je voor hebben. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Zo is in 2022 volgens de cijfers van het CBS 18 procent van de jongeren tussen 16 en 25 jaar slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Dat zijn maar liefst ruim 350 duizend jongeren.
25 procent van deze jongeren waren minderjarige jongeren, dat zijn jongeren van 16 tot 18 jaar, en waren vaker slachtoffer dan meerderjarige jongeren (15 procent). Ook bleek dat jonge vrouwen met 22 procent vaker slachtoffer waren dan jonge mannen met 14 procent. Minderjarige vrouwen kregen met name vaak met huiselijk geweld te maken, met 29 procent.
Manieren van huiselijk geweld
Huiselijk geweld komt op verschillende manieren voor. Zo kreeg 1 op de 10 jongeren te maken met fysiek geweld, met voorvallen als slaan, de arm verdraaien, aan de haren trekken of duwen. Zeer ernstig fysiek geweld zoals poging tot wurging of verstikking, expres brandwonden veroorzaken en met een wapen verwonden komen beduidend minder voor, met 4, 1 en 1 procent.
Naast fysiek geweld krijgen jongeren ook te maken met dwingende controle. Dit houdt in dat iemand wordt gedomineerd of gecontroleerd. Dit kan door te kleineren, imiteren of het voortdurend bijhouden waar je bent. Ook hier had 1 op de 10 jongeren mee te maken.
Familielid als uitvoerder
Bij 13 procent van de jongeren die te maken kreeg met fysiek geweld, gebeurde dit structureel, ten minste één keer per maand. Daarnaast wordt het fysieke geweld en de dwingende controle vaak uitgevoerd door een gezinslid. Bij fysiek geweld was dit vaak een broer of zus en bij dwingende controle ging het vaak om de vader of moeder.
Het huiselijk geweld onder jongeren begint vaak niet pas vanaf hun zestiende, maar al eerder. Zo waren 4 op de 10 jongeren voor hun twaalfde ook al slachtoffer van fysiek huiselijk geweld. 3 op de 10 jongeren gaf aan dat zij de dwingende controle ook al in hun kindertijd hadden meegemaakt.
Dit huiselijke geweld heeft veel invloed op de jonge slachtoffers. Zo heeft een kwart van de jongeren die met fysiek geweld te maken had psychische problemen ervaren, bij de slachtoffers van dwingende controle was dit zelfs ruim 40 procent. Daarnaast leidt huiselijk geweld ook vaak tot familieproblemen en ongeveer 5 procent zegt seksuele of lichamelijke problemen te hebben gehad.
Wat als je kindermishandeling vermoedt bij een vriend(in) van je kind? Expert geeft advies