Dit is de reden dat steeds meer jongeren een longontsteking hebben
Steeds meer kinderen en jongeren hebben de afgelopen periode een longontsteking gehad. Na het onderzoeken van verschillende keel- en neusmonsters blijkt dat niet één maar meerdere virussen en bacteriën zeer waarschijnlijk de reden zijn voor de toename van longontstekingen.
Tussen oktober vorig jaar en januari van dit jaar onderzocht het RIVM in totaal 132 monsters.
RS-virus en bacteriën
In de monsters van jonge kinderen tussen de nul en vier jaar werd het RS-virus vaak gevonden. Dit is een bekend virus dat longontsteking kan veroorzaken. Daarnaast werd de Haemophilus influenzae bacterie veel gevonden. Deze bacterie kwam veel voor onder kinderen, maar ook bij ouderen van 65 plus.
In de leeftijdscategorie vijf tot veertien jaar en vijftien tot vierentwintig jaar kwam de bacterie Mycoplasma pneumoniae vaak naar voren. Ook in andere Europese landen en in China zorgde deze bacterie voor een toename aan longontstekingen.
Ondanks dat het aantal longontstekingen zo is gestegen, heeft dit niet voor een toename van ziekenhuisopnames gezorgd. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft samen met andere ziekenhuizen en het RIVM wel besloten om voor langere tijd onderzoek te doen naar ernstige complicaties bij kinderen en jongeren die in het ziekenhuis komen met een longontsteking.
Minder zuurstof in het lichaam
Een longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of een bacterie. Hierdoor zijn zowel de bronchiën als de longblaasjes ontstoken. Door de infectie worden de kleine luchtwegen in de longen gezwollen en maken ze meer slijm aan. Door dit slijm in de luchtwegen kan er minder zuurstof in het lichaam komen. Je kind kan door de longontsteking benauwd zijn of moeite hebben met ademhalen. Een longontsteking komt bij kinderen relatief vaak voor.
Het is mogelijk om een ernstige longontsteking te hebben, dan is je kind ook ziek, ademt hij of zij snel en is er sprake van hoge koorts. Ook kan het zuurstofgehalte in het bloed lager zijn en heeft je kind geen zin in eten en drinken. Bij een milde longontsteking is je kind verder niet ziek. Ademen gaat goed en er is geen sprake van hoge koorts. Daarnaast kan een dubbele longontsteking nog voorkomen, dan zijn allebei de longen ontstoken.
Wat kun je doen?
Het is altijd verstandig om als eerst contact te zoeken met de huisarts. De huisarts kan dan vaststellen of het daadwerkelijk om een longontsteking gaat. Als dit zo is, krijgen kinderen vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Het is van belang om deze af te maken, ook als je kind zich al eerder beter voelt. Als je kind zich na drie dagen nog niet beter voelt is het verstandig om nogmaals contact op te nemen met de huisarts.
Wanneer jouw kind longontsteking heeft, is rust het allerbelangrijkste. Laat hem of haar slapen wanneer hij of zij moe is of houdt je kind juist dichtbij je als die behoefte er is. Genoeg drinken is daarnaast ook belangrijk, op deze manier voorkom je uitdroging. Het is extra belangrijk wanneer er sprake is van koorts. Roken in de buurt van je kind is een no-go en erg slecht voor de longen.
Het kan voor oudere kinderen fijn zijn om niet helemaal plat te liggen tijdens het slapen, maar op een paar kussens. Daarnaast kunnen pijnstillers de pijn verzachten.