Meer stress en minder gelukkig: jongeren kampen nog steeds met gezondheidsproblemen sinds corona
De coronaperiode is ondertussen alweer even geleden. We kunnen het ons al amper meer voorstellen hoe het was om met een avondklok te leven, in quarantaine te moeten en weinig mensen te zien. Helaas zijn er mensen die nog dagelijks last van hebben van de gevolgen van de pandemie, waaronder heel veel jongeren.
Zij blijven namelijk tobben met hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, blijkt uit onderzoek van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD’en.
Minder gelukkig en meer stress
De jongeren van nu voelen zich minder gelukkig dan de jongeren van vroeger. Daarnaast ervaren ze meer stress, wat vooral komt door school en het bijbehorende huiswerk. De cijfers uit het onderzoek zijn gelijk aan de cijfers van toen we midden in de pandemie zaten, wat zorgwekkend is, omdat we alweer een paar jaar verder zijn. Volgens de onderzoekers moeten er dan ook passende maatregelen komen.
“We streven naar een gezonde generatie in 2040, maar we zien juist het tegenovergestelde gebeuren: de ervaren gezondheid van jongeren verslechtert en ongezond gedrag neemt toe”, aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. “We moeten dus het tij keren, passende maatregelen nemen voor het te laat is.”
Ongezond gedrag
Wat zijn dan voorbeelden van ongezond gedrag zoals Rouvoet bedoelt? Een groot voorbeeld is het roken van elektrische sigaretten, zo’n 9 procent van de jongeren doet hieraan mee. In 2019 was dit nog maar 2 procent. Een ander voorbeeld van ongezond gedrag is het vele gebruik van social media. Zo heeft 13 procent van de jongeren te maken met slaaptekort en raffelen ze hun huiswerk af.
Dat hier verandering in moet komen, is logisch, maar hoe kan daarvoor worden gezorgd? Maatregelen vanuit de overheid zijn natuurlijk altijd welkom, maar zolang dat niet wordt uitgevoerd, is het van belang om als ouders je kind in de gaten te houden en in te grijpen wanneer het nodig is. Hoe doe je dat dan en waar moet je op letten? Wij vertellen het je graag!
Tips om je kind te steunen
Heb jij het idee dat jouw kind struggelt met zijn of haar gezondheid? Probeer dan de volgende dingen te doen:
1. Achterhaal het ‘probleem’
Als je weet wat er speelt bij je kind (dat kan dus stress zijn, een ongelukkig gevoel, ongezond gedrag of iets anders), probeer dan de reden te achterhalen. Is de prestatiedruk op school te hoog? Mist hij sociaal contact met leeftijdsgenoten? Komt er een beginnende verslaving om de hoek komen? Als je weet wat de achterliggende reden is, kunnen jullie samen kijken wat een eventuele oplossing is.
2. Breng routine in het leven
Als jouw kind gestresst is of andere klachten ervaart, is het fijn om juist als ouder routine en structuur in het leven te brengen. Zo weet je kind thuis waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten. Houd ook in de gaten of er voor je kind genoeg balans is tussen school, eventuele bijbaantjes of sport en ontspanning.
3. Leef gezond
Als je merkt dat jouw kind er ongezond gedrag op nahoudt, dan is het des te belangrijker om als ouder een gezonde levenstijl aan te bieden. Probeer gezond en vers te koken en let erop dat je kind voldoende beweging krijgt. Dat kan door samen te wandelen of hem aan te moedigen te sporten. Dat kan ook nog eens heel goed tegen stress werken.
4. Zoek hulp
Als je de achterliggende reden van het gedrag of de gezondheidsproblemen van je kind weet, maar het is lastig om het samen op te lossen, dan is het goed om hulp te zoeken. De coronapandemie was niet niks, het is niet gek dat jongeren daar vervelende ervaringen mee hebben gehad. Een psycholoog kan jullie op weg helpen om je kind weer langzaam als de oude te laten voelen.
Deze effecten heeft TikTok op de mentale gezondheid van jongeren